Ana SayfaHaberlerGündemBelediye şirket ve iştirakleri başkanların elinden gitti gibi

Belediye şirket ve iştirakleri başkanların elinden gitti gibi

İktidar, muhalif belediye başkanlarının yetkilerini daraltmak için attığı adımlardan birinde daha sona yaklaştı. Danıştay, belediye şirketlerine yönetici atama yetkisini başkandan alıp belediye meclislerine veren genelgenin iptali için yapılan başvuruda yürütmenin durdurulmasını reddetti.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti), en önemli büyükşehir belediyelerini kaybettiği yerel seçimlerin ardından atmaya başladığı belediye başkanlarının yetkilerini daraltma operasyonunun en kritik adımlarından biriyle ilgili olarak Danıştay’da önemli bir karar alındı.

Bu adım, Ticaret Bakanlığı’nın 15 Mayıs 2019 tarihli bir genelgesiyle atılmıştı. Genelgede, belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisinin belediye başkanından alınıp belediye meclislerine verilmesine hükmediliyordu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştı.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Danıştay, davanın ilk duruşmasında yürütmeyi durdurma talebini oy çokluğuyla reddetti. Genelgenin iptaline yönelik başvuruya ilişkin karar daha sonra verilecek.

Öte yandan Danıştay tetkik hakiminin, yürütmenin durdurulması yönündeki talebi haklı bulduğu öğrenildi. Danıştay’ın 8. ve 10. dairelerinden 9 üyenin katıldığı müzakere sonucunda yürütmenin durdurulması talebi 5’e karşı 4 oyla reddedildi.

- Advertisment -