Ana SayfaHaberlerBen yapmadım, ‘eril faillik’ yaptı

Ben yapmadım, ‘eril faillik’ yaptı

Yazar Hasan Ali Toptaş, cinsel taciz ve saldırı suçlamalarını reddetmedi ve özür diledi: “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor.” Topbaş’ın tacizine uğrayan yazar Pelin Buzluk: “Her sözcüğü hesaplı, berbat bir özür metni. Affetmiyoruz elbette.”

Her şey, yazar Hasan Ali Toptaş’ın TRT2’ye verdiği ve genç eleştirmenleri dile hâkim olmadıkları için eleştirdiği röportajının sosyal medyada tartışma yaratmasıyla başladı.

Tartışmanın seyrini @LeylaSalinger hesabından atılan tivitler değiştirdi.

Bu ifşaya ismiyle ilk katılan, yazar ve editör Pelin Buzluk oldu.

Ona yazar Aslı Tohumcu, başka bir erkek yazar olan Bora Abdo’nun kendisini tacizini ifşa ederek destek verdi.

Yazar Nermin Yıldırım da Aslı Tohumcu’nun başına gelenden haberdar olduğu yazdı.

Erkek edebiyatçıların cinsel tacizleriyle ilgili ifşalar edebiyat çevrelerinde #metoo hareketine dönerken, yazar Pelin Buzluk yaşadıklarını Hürriyet gazetesine anlattı:

“2011 yılında, cinsel tacizden de öte cinsel saldırı diyebileceğim bir olaydı. Benim için konuşması çok güç bir durum. Eski eşimle bizi yazıevine davet etmişti. Eşim gelmek istemeyince tek başıma gittim. Fiziksel yönelmesi ve zorlaması oldu. Şoke olmuştum. Bir süre kendimi banyoya kapattım, kendisine ‘Özür dilerim ama istemiyorum’ dedim. Sonraki yıllarda özür dilediğim için kendimi çok suçladım. ‘O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dedi ve beni geri kafalı olmakla suçladı. O gece o evden kurtulduktan sonra da hiçbir şey olmamış gibi benimle iletişimi sürdürmek istedi. Kendini asla suçlu görmedi.”

Kadın yazarların açıklamaları üzerine yazar Hasan Ali Toptaş da sosyal medya hesabından bir özür mesajı yayımladı:

“İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum.”

Toptaş’ın cinsel saldırısına uğrayan yazar Pelin Buzluk, özür için “her sözcüğü hesaplı, berbat bir özür metni. Affetmiyoruz elbette” dedi.

- Advertisment -