En üst yargı organı olan AYM, MİT tırlarına ilişkin görüntüleri Can Dündar’a verdiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezası alan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında, ‘Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’ ile ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine hükmetmişti.
AYM’nin kararının ardından yeniden yargılama yolu açılan Enis Berberoğlu hakkında skandal bir gelişme yaşandı. AYM’nin Enis Berberoğlu ile ilgili verdiği kararı görüşen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına gerek olmadığına hükmederek normlar hiyerarşisini ihlal etti.
Tolga Şirin: “AYM adeta ‘kapatıldı’”
Karara tepki gösteren Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tolga Şirin, “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Enis Berberoğlu kararını tanımadı! AYM’nin yapısının değişmesi tartışmasına, bu karar bağlamında AYM’yi adeta ‘kapatan’ yerel mahkeme de katılmış oldu” ifadelerini kullandı.
Şirin paylaşımına, “Anayasal krizimiz derinleştikçe magma ateşiyle kavruluyoruz” notunu düştü.
Osman Can: “Utandım”
Anayasa Hukuku Profesörü Osman Can, bu gelişmeden utandığını ifade ettiği Twitter paylaşımında şöyle yazdı:
“Enis Berberoğlu davasında Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle açık ihlal tespit etti ve ihlalin sonuçları yeniden yargılamayla ortadan kaldırılsın dedi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi AYM kararını tanımıyorum dedi. TBMM Başkanı ise karar kalkmadı, Meclis’e gelemez dedi, utandım.”
AYM kararları daha önce de ‘yok’ sayılmıştı
Bir hukuk skandalı anlamına gelse de AYM’nin kararının uygulanmaması ve alt mahkemeler tarafından yok sayılması Türkiye’de ilk kez yaşanan bir durum değil.
Daha önce Zaman gazetesi yazarlarından Şahin Alpay’ın bireysel başvurusunu değerlendiren AYM hak ihlali kararı vermiş fakat bu karar alt mahkemelerce uygulanmamıştı. Bunun üzerine AYM ikinci bir karar açıklayarak, Alpay hakkında, AYM’nin verdiği hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle Anayasa’nın 19. maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 36. maddesinde güvenceye alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine dair oy birliğiyle yeni bir karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca, Alpay’a 20 bin TL. tazminat ödenmesine hükmetti.
Benzer şekilde hapiste tutulan Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler hakkında da hak ihlaline hükmeden AYM’nin kararı uygulanmamış, bunun üzerine AYM “hak ihlali” kararına rağmen yerel mahkeme tarafından tahliye edilmeyen ve yargılama sonunda beraat eden yazar ve akademisyen Mehmet Altan’a 30 bin TL. tazminat ödenmesine hükmetmişti.
AYM’nin Enis Berberoğlu hakkında verilen kararın alt mahkeme tarafından uygulanmamasına karşı nasıl bir tutum sergileyeceği önümüzdeki günlerde anlaşılacak.