Ana SayfaDış HaberBiden, 125.000 öğrencinin 9 milyar dolara yakın öğrenci kredi borcunu siliyor

Biden, 125.000 öğrencinin 9 milyar dolara yakın öğrenci kredi borcunu siliyor

ABD'de Joe Biden yönetimi, 125 bin kişinin 9 milyar dolar tutarındaki öğrenci kredi borcunun silineceğini duyurdu. Biden yönetimi, bugüne kadar yaklaşık 3,6 milyon Amerikalı için toplam 127 milyar dolarlık kredi borcunu affetmiş oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, muhafazakar yargıçların çoğunlukta olduğu Yüksek Mahkeme’nin geçen yıl federal öğrenci kredileri için çıkardığı affı iptal etmesinin ardından, bu akşam 9 milyar dolar tutarında yeni bir öğrenci kredisi affı açıkladı.

Biden, 24 Ağustos 2022’de, öğrenci kredisi geri ödemelerini son kez 31 Aralık’a kadar ertelediklerini ve yıllık 125 bin doların altında geliri olan kişilerin borçlarında 20 bin dolara kadar af uygulayacaklarını duyurmuştu.

Ancak Biden’ın öğrenci kredileri için çıkardığı af programı, 11 Kasım 2022’de Teksas Federal Bölge Mahkemesinin engeline takılmıştı.

Yüksek Mahkeme de Haziran ayında, Biden’ın geçen yıl 430 milyar dolarla yakın öğrenci borcunun silinmesi ya da azaltılmasına yönelik çıkardığı affın anayasaya aykırı olduğuna hükmederek kararı 3’e karşı 6 oyla bozmuştu.

Biden yönetimi, bu afla birlikte bugüne kadar yaklaşık 3,6 milyon Amerikalı için toplam 127 milyar dolarlık kredi borcunu affetmiş olacak.

Üniversite fiyatları artmaya devam ederken, 45 milyondan fazla kişinin hala 1,75 trilyon dolarlık öğrenci kredisi var. Kredi alanlar 20 yılı aşkın süre ödeme yapıyor.

- Advertisment -