Ana SayfaHaberlerDünyaBiden, A takımını Obama döneminden seçti

Biden, A takımını Obama döneminden seçti

Biden’ın dış politika ve güvenlik pozisyonları için adayları hazır. Dışişleri Bakanı adayı Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Sullivan Obama döneminden isimlerdi. Yine Obama’nın ekibinden Avril Haines’in adaylığı kabul edilirse istihbaratın başına gelen ilk kadın olacak. İç Güvenlik Bakanlığı adayı Mayorkas, siyasi mülteci olarak ABD’ye gelmiş bir Küba göçmeni. Obama’nın eski Dışişleri Bakanı Kerry İklim Özel Temsilcisi oldu. ABD medyasına göre Biden, Hazine’ye ise FED başkanı Yellen’ı aday gösterecek. İlk kadın FED başkanı olan 74 yaşındaki Yellen, 231 yıllık tarihin ilk kadın Hazine Bakanı olabilir.

ABD’nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden, kabinesinde yer alacak isimlerden bazılarını kamuoyuna açıklama başladı.

Kişisel twitter hesabı üzerinden bir paylaşımda bulunan Biden; Dışişleri Bakanlığı’na Türkiye’de yakından tanınan Antony Blinken’ı ve ulusal güvenlik danışmanlığına da Hillary Clinton’a da danışmanlık yapan Jake Sullivan’ı aday gösterdi.

Türkiye’yi yakından tanıyan bir isim olan Sullivan, 2018 yılında Türkiye’nin ABD’yle yaşadığı YPG gerilimiyle ilgili “Türkiye kontrolden çıktı. ABD’nin bunu söylemesinin vakti geldi” ifadelerini kullanmıştı. Sullivan, ulusal güvenlik danışmanlığına aday gösterilmesi ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hizmette, ülkemizi güvende tutmak için elimden gelen her şeyi yapacağım.” İfadelerini kullandı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:download.jpg

Blinken: Tüm kalbimle yerine getireceğim bir görev

Uzun zamandır Biden’a dış politika konusunda danışmanlık yapan Blinken da göreve resmen adaylığının ilanından sonra yaptığı paylaşımda “Onaylanmam halinde, tüm kalbimle yerine getireceğim bir görev” dedi.

İlk kez bir göçmen ve Latin İç Güvenlik Bakanı olacak

Alejandro Mayorkas could bring stability to DHS after years of interim  leadership - CNNPolitics

Biden, ABD’nin İçişleri Bakanlığı koltuğu olan İç Güvenlik Bakanlığı’na ise halen İç Güvenlik Bakan Vekili olarak görev yapan Alejandro Mayorkas aday gösterildi. Alejandro Mayorkas, bu göreve getirilecek ilk Latin ve ilk göçmen olma özelliğini taşıyor. Havana doğumlu Mayorkas, 60’larda Küba Devrimi’nden sonra ABD’ye siyasi mülteci olarak sığınmış bir ailenin mensubu.

Haberin açıklanmasından sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da mülteci olarak geldiği ABD’nin İçişleri koltuğuna gelmesinin altını çizdi:

“ABD, ben çok gençken bana ve aileme mülteci statüsü sağlamıştı. Şimdi ben  kendileri ve sevdikleri için daha iyi bir yaşam arayışında tüm Amerikalıları ve zulümden kaçanların korumak için İç Güvenlik Bakanı olarak aday gösterildim

Amerikan istihbaratının başına ilk kez bir kadın geçiyor

Avril Haines, The Least Likely Spy

Obana döneminde ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in eski başkan vekili ve Ulusal Güvenlik Danışmanı eski vekili Avril Haines ise ABD’deki bütün istihbarat kurumlarının bağlı olduğu Ulusal İstihbarat Direktörü olarak aday gösterildi. Senatonun Haines’i onaylaması halinde, ilk kez bir kadın ABD istihbaratının başına geçmiş olacak.

Eski Dışişleri Bakanı Kerry, İklim Özel Başkanlık Temsilcisi oluyor

John Kerry on Courage, Collaboration, and Recovering from Setbacks

Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan John Kerry ise Ulusal Güvenlik Konseyi bünyesinde ilk kez oluşturulan İklim Özel Başkanlık Temsilciliği görevi için aday gösterildi. Dışişleri Bakanlığı döneminde Paris İklim Anlaşması’nın mimarlarından olan Kerry sosyal medya paylaşımında, “Bu yetenekli ekibin bir parçası olmaktan onur duydum. Kollarımızı sıvayalım, ileriye!” ifadelerine yer verdi.

BM Daimi Temsilciliğine ikinci siyahi kadın

Linda Thomas-Greenfield Will Bring "Gumbo Diplomacy" to the United Nations  | UN Dispatch

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’ne ise Başkan Biden tarafından Dışişleri Bakanlığı’nda 35 yıldır hizmet veren, Linda Thomas-Greenfield aday gösterildi.

Linda Thomas-Greenfield, twitter’dan paylaştığı mesajda, “Son otuz beş yıldır dünyanın dört bir yanındaki liderlerle ilişkiler kurma ayrıcalığına sahip oldum. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak, Amerika’nın dünyadaki konumunu yeniden tesis etmek ve müttefiklerimizle ilişkileri yenilemek için çalışacağım” dedi.

Kariyeri Ronald Reagan yönetimine kadar uzanan Thomas-Greenfield, Obama döneminde Afrika’dan sorumlu dışişleri bakan yardımcılığı yapmış, fakat sonrasında Trump’ın başkan seçilmesinin ardından kovulmuştu. Greenfield, Susan Rice’dan sonra bu göreve getirilen ikinci siyahi kadın oldu.

Thomas-Greenfield, sosyal medyada John Kerry’i etiketleyerek “Hey John, işe dönmeye hazır mısın?” dedi. Bu paylaşıma cevap veren Kerry ise, “Linda! Sen gerçekten Dışişleri’nin en iyisisin ve Amerika’nın en iyisisin”  dedi.

FED Başkanı Yellen, 231 yıl sonra ilk kadın Hazine Bakanı olabilir

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:_97091531_gettyimages-501614578.jpg

Biden tarafından resmen açıklanmamış olsa da ABD medyasına göre ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eski başkanı Janet Yellen, yeni kabinede hazine bakanlığı koltuğunun n güçlü adayı. 74 yaşındaki Yellen, bu göreve atanırsa 231 yıllık tarihinde Hazine Bakanlığı’na getirilen ilk kadın olacak.

Yellen 2014 yılından bu yana başında olduğu FED’in de tarihindeki ilk kadın başkanıydı.

- Advertisment -