Ana SayfaHaberlerDünyaBiden, ABD’nin beşte birini bir 'Kızılderili'ye emanet etti

Biden, ABD’nin beşte birini bir ‘Kızılderili’ye emanet etti

Fiilî özür dileme nasıl olur? Avrupalı Beyaz olmayan halkların varlığı ve tarihi giderek daha fazla görünürlük kazanıyor.

Joe Biden, ABD İçişleri Bakanlığına, Temsilciler Meclisi’nin tarihindeki ilk Yerli Amerikalı (Native American) üyelerden Deb Haaland’ı atadı.

ABD’de İçişleri Bakanlığı, başka ülkelerdeki benzerlerinden farklı olarak sadece milli parkları ve rezervasyon alanlarını yönetiyor.

Haaland’ın annesi, Kuzey Amerika’ya yerleşmiş en eski ve en kalabalık Yerli Amerikalı topluluğu olarak bilinen Pueblo kavminden.

Beyaz üstünlüğü ve önyargılarının hiç sorgulanmadığı bir çağda, siyahlara veya Afrikalı Amerikalılara “zenci” (negro), Yerli Amerikalılara ise “kızılderili” (redskin) deniyordu. Günümüzde bu deyimler apaçık ırkçı sayılıyor ve dolaşından kalkmış bulunuyor.

Pueblolar (İspanyolca ‘halk-köy’), Amerika’nın güneybatısında, New Mexico, Arizona ve kısmen de Teksas eyaletlerinde yerleşik, göçebe olmayan, çamurdan evlerde yaşayan bir Yerli Amerikalı topluluğu.

60 yaşındaki Haaland’ın Norveç kökenli babası da, Pueblo kavminden annesi de Amerikan ordusunda görev yapmış; babası, Vietnam’da savaşmış.

Deb Haaland, Kasım 2018’de New Mexico’daki ara seçimi kazanarak, Kansas’tan seçilen Sharica Davids’le beraber Kongre’nin ilk iki Yerli Amerikalı kadın üyesinden biri olmuştu.

Haaland’ın bakanlığına, Yertli Amerikalılara tahsis edilen ve kendine ait kuralları olan rezervasyon alanlarının yönetimi, milli parklar ve Özgürlük Anıtı’nın da dahil olduğu milli anıtlar bağlı. Bütün bunların toplamı ABD yüzölçümümün beşte birine tekabül ediyor.

1849’da kurulan bakanlık, Yerli Amerikalıların anılarında pek iyi bir yere sahip değil. Yerlilerin zorla iskânı sırasında yaşanan trajedileri bu bakanlık yönetmişti. ABD’de devletin resmen tanıdığı ve rezervasyon tahsis ettiği 574 Yerli kabile bulunuyor.

Biden’ın öbür ‘ilk’leri

Biden’ın geçen hafta ilân ettiği diğer bakan adaylarından bazıları da ABD tarihinde ilk olma özelliği taşıyor.

Ulaştırma Bakanlığı için aday gösterilen Pete Buttigieg, Afganistan’da savaşmış bir asker. Indiana eyaletinin South Bend kentinin belediye başkanı ve Demokrat Parti’nin eleme turlarında yarışan başkan adaylarından biri olan Buttigieg, kampanyası sırasında eşiyle birlikte görünmekten kaçınmayan açık bir eşcinsel.  Eğer onaylanırsa, Buttigieg ABD tarihinin ilk açık eçcinsel bakanı olacak.

Biden’ın Savunma Bakanlığı için aday gösterdiği emekli orgeneral Lloyd Austin de eğer Senato’da onaylanırsa, Pentagon’un başına geçen ilk Afrikalı Amerikalı bakan olacak.

- Advertisment -