Ana SayfaDış HaberBiden ve Harris’ten Ayşenur Eygi açıklamaları: “Soruşturmaya güvenmek için İsrail hükümetine baskı...

Biden ve Harris’ten Ayşenur Eygi açıklamaları: “Soruşturmaya güvenmek için İsrail hükümetine baskı yapmaya devam edeceğiz”

ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların Başkan Adayı Kamala Harris, Ayşenur Eygi’nin Batı Şeria’da öldürülmesinden 5 gün sonra ayrı ayrı yazılı açıklama yaptı. Biden: “Ayşenur Eygi'nin ölümü beni öfkelendirdi ve derinden üzdü.” Harris: “İsrail hükümetine soruşturmanın gidişatına erişim için baskı yapmaya devam edeceğiz, böylece sonuçlara güvenebiliriz. Tam hesap verebilirlik olmalı.”

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria’da İsrail yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen protestoda, İsrail askerlerince açılan ateş sonucunda öldürülen Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü hakkında yazılı bir açıklama yaptı. 

Dün yaptığı açıklamada ölümün kaza sonucu olduğunu söylediği kısa bir açıklama yapan Biden, bu sefer soruşturmanın takipçisi olduklarını ve Ezgi’nin ölümü nedeniyle derin bir üzüntü içerisinde olduğunu söyledi.

Biden şu ifadeleri kullandı:

Aysenur Eygi’nin ölümü beni öfkelendirdi ve derinden üzdü. Aysenur, ABD’den yeni mezun bir üniversite öğrencisiydi. Aynı zamanda idealizmi onu yerleşim yerlerinin genişlemesini barışçıl bir şekilde protesto etmek için Batı Şeria’ya gitmeye yönlendiren bir aktivistti. Ölümüne yol açan silahlı saldırı tamamen kabul edilemez.

İsrail, Aysenur’un ölümünden sorumlu olduğunu kabul etti ve ön soruşturma, bunun gereksiz bir tırmanıştan kaynaklanan trajik bir hatanın sonucu olduğunu gösterdi. ABD hükümeti, İsrail’in ön soruşturmasına tam erişime sahipti ve soruşturma devam ederken erişimin devam etmesini bekliyor, böylece sonuca güvenebiliriz. Aysenur’un ölümüne yol açan koşullar konusunda İsrail ve Filistin yetkilileriyle yakın temas halinde olmaya devam edeceğiz.

Tam bir hesap verilebilirlik olmalı. Ve İsrail, bu tür olayların bir daha asla yaşanmamasını sağlamak için daha fazlasını yapmalı.

Batı Şeria’daki şiddet çok uzun süredir devam ediyor. Şiddet yanlısı aşırılıkçı İsrailli yerleşimciler Filistinlileri evlerinden söküp atıyor. Filistinli teröristler sivilleri öldürmek için araba bombaları gönderiyor. Tüm aşırılıkçı İsraillileri ve Filistinlileri eşit tutan politikaları desteklemeye devam edeceğim, şiddeti körüklemek ve barışa engel teşkil etmekten sorumlu tutulacaklar.

Harris: İsrail hükümetine soruşturmaya erişim için baskı yapmaya devam edeceğiz

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların Başkan Adayı Kamala Harris de Biden’ın ardından yaptığı yazılı açıklama ile soruşturmanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Harris şu ifadeleri kullandı:

Aysenur Eygi’nin öldürülmesi asla olmaması gereken korkunç bir trajedidir. Aysenur, genç yaşta anlamsızca hayattan koparıldığında Batı Şeria’da barışçıl bir şekilde yerleşimlerin genişlemesini protesto ediyordu. Hiç kimse barışçıl bir protestoya katıldığı için öldürülmemelidir. Onun ölümüne yol açan silahlı saldırı kabul edilemezdir ve Batı Şeria’daki İsrail askerlerinin davranışları hakkında meşru sorular ortaya çıkarmaktadır. İsrail, bunun gibi olayların bir daha asla yaşanmamasını sağlamak için daha fazlasını yapmalıdır.

İsrail’in ön soruşturması, bunun İsrail ordusunun sorumlu olduğu trajik bir hatanın sonucu olduğunu gösterdi. İsrail hükümetine yanıtlar ve soruşturmanın bulgularına sürekli erişim için baskı yapmaya devam edeceğiz, böylece sonuçlara güvenebiliriz. Tam hesap verebilirlik olmalı.

ABD, Batı Şeria’da şiddeti körükleyen, barış ve istikrarı baltalayan İsrailliler ve Filistinlilerden hesap sormaya devam edecek.

- Advertisment -