Ana SayfaHaberlerDünyaBiden, G-7 liderlerine Uygurları zorla çalıştıran Çin’e karşı birleşik cephe önerdi

Biden, G-7 liderlerine Uygurları zorla çalıştıran Çin’e karşı birleşik cephe önerdi

İngiltere’deki G-7 zirvesinin Cumartesi sabahki oturumunun gündemi Çin’di. Biden, G-7 liderlerini Çin’in Uygurlar ve diğer dini azınlıklara karşı yürüttüğü zorla çalıştırma yöntemlerine karşı daha net ve ahlaki bir duruş göstermeye ve birleşik bir cephe kurmaya çağırdı. İngiltere, Fransa ve Kanada Biden’a destek verdi, Çin’le güçlü ekonomik ilişkileri olan Almanya, Japonya ve İtalya sert bir tutuma mesafeli.

İngiltere’de devam eden G-7 liderler zirvesinin Cumartesi sabahki oturumunun tek gündem maddesi Çin’di.

Biden, liderleri Çin’in Uygurlar ve diğer dini azınlıklara karşı yürüttüğü zorla çalıştırma yöntemlerine ve yoksul ülkeleri borç yükü altında bırakan Çin’in ekonomik yayılma taktiklerine karşı daha net ve ahlaki bir duruş göstermeye ve birleşik bir cephe kurmaya çağırdı.

Ama toplantıya katılan Amerikalı bir diplomatın Washington Post’a verdiği kulise göre Liderler Çin’in davranışlarını eleştirmede aynı fikirde ama verilecek cevap konusunda görüş ayrılıkları var. İngiltere, Fransa ve Kanada Biden’ı net biçimde desteklerken diğer ülkelerin durumu belirsiz.

ABD heyeti, Pazar günü yayınlanacak zirve bildirisine bu konuda net bir ifade koydurmak için bastırıyor.

Başka bir ABD yetkilisi yine Washington Post’a, “Sincan’da zorla çalıştırmanın kullanıldığını duyurmak ve küresel tedarik zincirlerinin zorla çalıştırmadan arındırılmasını sağlamak için somut adımlar atmanın kritik olduğunu düşünüyoruz. Mesele, G-7’nin insan haklarını savunma konusunda ciddi olduğuna ve ürünlerimizden zorla çalıştırmayı ortadan kaldırmak için birlikte çalışmamız gerektiğine dair dünyaya bir uyandırma çağrısı göndermek” dedi.

Çin’e her yıl milyonlarca otomobil ihraç eden Almanya, Çin’e karşı geri tepebilecek sert bir duruşa kuşkuyla bakan müttefikler arasında yer alıyor. Çin’in yakın komşusu ve ticaret ortağı olan Japonya da temkinli. Başbakan Yoshihide Suga, Nisan ayında Beyaz Saray’da bir araya geldiklerinde Biden’a da aynısını söylemişti. Ve İtalya, “Kuşak ve Yol Girişimi”ne katılmak için Çin ile 2019 mutabakat zaptı imzalamıştı.

Beyaz Saray, Cumartesi günü G-7 liderlerine Çin’in, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere sunduğu yol ve diğer altyapı geliştirme tekliflerine karşı bir alternatif proje teklif etti.

 “Dünya için Daha İyisini İnşa Et” adlı altyapı geliştirme planı,  “büyük demokrasiler tarafından yönetilen değerlere dayalı, yüksek standartlı ve şeffaf bir altyapı ortaklığı” olarak tarif ediliyor. Planın amacı Afrika, Asya ve başka yerlerdeki ülkelere Çin’in trilyon dolarlık Kuşak ve Yol programına “hayır” deme seçeneği sunmak.

Biden, önümüzdeki hafta NATO ülkeleri zirvesinde aynı liderlerle tekrar bir araya gelecek.

 Biden’ın Avrupa turu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çarşamba günü Cenevre’de yapacağı görüşmeyle sona erecek.

Biden,  G7 zirvesinde bazı liderlerle ilk kez yüz yüze gelmiş oldu. Bunların başında da Fransa lideri Macron geliyor. Macron, Biden’ın başkan yardımcısı olarak görevinden ayrılmasından kısa bir süre sonra seçilmişti.

Carbis Sahili’ndeki görüşmede Biden “Güneş parlıyor, bu kumsaldayız, iyiyim. Ve Fransa cumhurbaşkanıyla birlikteyim, bu beni daha da iyi hissettiriyor” dedi. Gazeteciler Biden’a, “Amerika geri döndü” sloganının doğru olduğuna dair güvence vermede başarılı olup olmadığını sordu. Biden, elinde güneş gözlüğü, Macron’u işaret etti ve gazeteciye “Ona sor” dedi. Macron da “Kesinlikle” yanıtını verdi. (WP)

- Advertisment -