Ana SayfaHaberlerDünyaBiden’ın petrol 'gafı' seçime mal olacak mı?

Biden’ın petrol ‘gafı’ seçime mal olacak mı?

Trump: Petrol endüstrisini kapatacak mısın?

Biden: Eski petrol sanayiinden geçiş sağlayacağım. Evet.

Trump: Ooo çok önemli bir açıklama bu.

Biden:Tabii önemli bir açıklama çünkü durduracağım. Çünkü petrol sanayisi yüksek seviyede kirlilik yaratıyor. Petrol sanayisini beslemeye, devlet desteği vermeye son vereceğim.

Trump: Bu lafları hatırlayacak mısın ey Teksas, ey Pensilvanya, Oklahoma, Ohio?

Bazılarına göre iki saatlik münazaradaki bu 30 saniyelik sekans, seçim hesaplarını alt üst edebilir.

Programdan sonra Biden’ın sözlerini değerlendiren Trump’a göre Demokrat aday, bir münazarada yapılabilecek en büyük hatayı yaptı.

Çünkü Amerika’da, Trump’ın yukarıda saydıkları da dahil birçok eyaletin ekonomisi petrol gelirlerine dayalı ve buralarda nüfusun büyük bir bölümünü mavi yakalı seçmenler oluşturuyor.

Sadece bu da değil. Biden ayrıca münazarada dile getirdiği ‘fracking’ denilen, hidrolik kırılma yöntemiyle yeraltı kaynağı çıkarma yasağını daha önce başkanlık kampanyasında ifade etmiş, danışmanları ise bu sözleri “Sayın Biden yeni hidrolik kırma faaliyetlerine izin vermek istemiyor” diye tevil etmişti.

Trump’ın istediği oldu

Son münazaradan yüz ifadeleri

Evvelki gece Biden’ın “Fracking’i yasaklayacağım demedim” demesi, örneğin bu konuda daha önceki açıklamalardan endişeli Pensilvanyalı mavi yakalıları teskin etmemiş olabilir.

Washington Post’ta yayımlanan “Biden’ın petrol endüstrisini kapatmayla ilgili yorumu ne kadar siyasi hasar verdi?” başlıklı yazıda, “Biden her ne kadar münazara boyunca bu konuda kendini açıklama gayretine girmiş olsa da, Trump’ın sorusuna net bir şekilde ‘evet’ demesi başına dert açabilir” denildi.

Washington Post analizinde Biden’ın Fracking konusuna yaklaşımıyla ilgili olarak şu yorum yapıldı:

“Bu, demokratlar arası önseçimlerde belki popüler bulunabilecek bir söylem olabilir ama başkanlık kampanyasında asla. Hele ki Texas, Ohio ve Pensilvanya gibi eyaletlerde bu faaliyetler sayesinde evine ekmek götürenler düşünüldüğünde…”

Öte yandan küresel ısınma araştırmacılarına göre, Amerika genelinde iklim değişikliği hassasiyeti doğal felaketlerle artıyor. Yani son tahlilde Trump’ın işine yarayacak bir şey yapılmamış olabilir.

Demokrat Kongre üyeleri: “Biden’la aynı düşünmüyoruz

Fakat Biden’ın bu yorumları, altındakileri hayli zorda bırakmış durumda. Petrol üreticisi Oklahoma ve New Mexico eyaletlerinden iki Demokrat kongre adayı Kendra Horn ve Xochitl Torres Small, yaptıkları açıklamalarla bu konuda Biden’a epeyce mesafe koymak durumunda kaldı:

“İşte Biden’la hemfikir olmadığımız yerlerden biri: Petrol ve gaz endüstrisine sahip çıkmalıyız. (…) Kongrede bunun için savaşacağım.”

“Başkan Yardımcısı Biden’la aynı fikirde değilim. Enerji New Mexico’nun belkemiğinin bir parçası (…) tek bir endüstriyi şeytanlaştırmamak gerekir.”

Sosyal medyada tepkiler

Trump’a yakın Breitbart: Y A K A L A N D I N

Ben Shapiro: “Trump az önce Biden’a petrol sanayisini bitirmek istediğini söyletti. Fena.”

MSNBC Editörü Noah Rothman: “Dün gece pek de bir itiraf gibi görmedim bu olayı ama şimdi bakınca çok kötü olmuş, eminim bundan.”

- Advertisment -