Ana SayfaHaberlerDünyaBir Türkiye-Rusya benzerliği daha: Darbe iddiaları

Bir Türkiye-Rusya benzerliği daha: Darbe iddiaları

Vladimir Putin yönetimine yakınlığıyla bilinen siyaset bilimci, gazeteci ve eski Duma milletvekili, Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Sergey Markov, ABD destekli muhalefetin Eylül ayında Putin'i başkanlık koltuğundan indirmeye çalışacağını ileri sürdü.

Radyo Eho Moskvı’nın yayınına katılan Markov, muhalefetin Rusya’daki Duma seçimleri üzerinden, Kiev’de gerçekleştirilen “Maydan Hareketi”ne benzer bir eylem hazırlamak niyetinde olduğunu öne sürdü. Markov, Maydan hareketini organize edenlerin başında ABD’nin ve İngiltere’nin gizli servislerinin bulunduğunu; bu servislerin çeşitli merkezler ve fonlar aracılığıyla Rusya’nın iç işlerine müdahale hazırlığında olduğunu iddia etti.

Sergey Markov, Belarus örneğine işaret ederek tıpkı Lukaşenko gibi Putin’in çevresinin de ülkedeki istikrara gereğinden fazla güvendiğini, bunun da Batılı uzmanlarca bir zayıflık olarak algılanabileceğini söylüyor.

Eho Moskvı sunucusunun “Peki, Putin rejimi gerçekten düşünülenden daha mı zayıf” şeklindeki sorusuna Markov, “Belarus’taki olaylara bakılırsa bu son derece makul bir varsayım” yanıtını veriyor.

Markov, rejimi zayıflatan sebepler arasında ilk sırada, Birleşik Rusya Partisi ve Tüm Rusya Halk Cephesi gibi yapıların aşırı bürokratikleşmesini ve “siyaseten komaya girmesini” gösteriyor.

Markov ayrıca, Aleksey Navalny’ye düzenlenen zehir saldırısı gerekçe gösterilerek önümüzdeki Temmuz-Ağustos aylarında Vladimir Putin’i şahsen hedef alan bazı yaptırımların konuşulmaya başlamasını beklediğini dile getiriyor.

- Advertisment -