Ana SayfaDış HaberBM Genel Sekreteri 6 yıllık görev süresince ilk kez 99. maddeyi kullandı:...

BM Genel Sekreteri 6 yıllık görev süresince ilk kez 99. maddeyi kullandı: Güvenlik Konseyi’ne Gazze’de ateşkes ilan edilmesi için çağrı yaptı

2017 yılından bu yana BM’nin bir numaralı koltuğunda oturan Antonio Guterres, ilk kez BM şartının 99. Maddesindeki yetkisini kullanarak, “Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesine mektup yazdı, Gazze’deki durum bir felakete doğru hızla kötüleşiyor” diyerek ateşkes çağrısı yaptı. Gazze'de 7 Ekim’den bu yana 7.112'si çocuk, 4.885'i kadın, 286'sı sağlık çalışanı, 32'si sağlık görevlisi ve 81'i gazeteci olmak üzere 16.248 kişi öldürüldü.

Guterres, X’ten paylaştığı çağrısında “Genel Sekreter olarak görev yaptığım süre içerisinde ilk kez BM Şartı’nın 99. Maddesini devreye soktum. Gazze’deki insani yardım sisteminin ciddi bir çöküş riskiyle karşı karşıya kalması nedeniyle Konsey’i insani bir felaketin önlenmesine yardımcı olmaya ve insani ateşkes ilan edilmesine çağırıyorum” dedi.

https://x.com/antonioguterres/status/1732457928496496793?s=20

BM Şartı’nın 99’uncu maddesine göre, “Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunabilir.”

Guterres’in mektubuna cevaben Güvenlik Konseyi üyesi Birleşik Arap Emirlikleri X’te yaptığı açıklamada konseye yeni bir karar taslağı sunduğunu ve “insani ateşkes kararının acilen kabul edilmesi çağrısında bulunduğunu” belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’ndeki insani durumu görüşmek için 16 Kasım’da yapılan toplantıda, Malta tarafından sunulan ve Gazze Şeridi’ndeki insani durumla ilgili 4 başarısız girişimin ardından 5’inci karar tasarısı 12 “evet” ve 3 “çekimser” oyla kabul edilmiş, Rusya, ABD ve İngiltere çekimser oy kullanmıştı.


Kararda, genişletilmiş insani duraklamalar, sınırsız yardım dağıtımı, tıbbi tahliyeler ve Gazze’de tutulan esirlerin koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunulmuş, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka riayet etmesi gerektiğini vurgulanmıştı.

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana 7.112’si çocuk, 4.885’i kadın, 286’sı sağlık çalışanı, 32’si sağlık görevlisi ve 81’i gazeteci olmak üzere 16.248 kişi öldürüldü. Batı Şeria’da ise öldürülenlerin sayısı 254’tür.

İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki BM İnsan Hakları Ofisi, İsrail güçlerinin çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana en az 10.000 hava saldırısı gerçekleştirdiğini iddia ettiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler insan hakları şefi Volker Turk, “kıyamete benzeyen” Gazze’de vahşet suçlarının işlenme riskinin arttığı uyarısında bulunarak ilgili tarafları bu tür ihlallerden kaçınmaya çağırdı.

- Advertisment -