Ana SayfaHaberlerDünyaBoeing’le ilgili ifşaatta bulunan eski çalışan, ABD'de ölü bulundu

Boeing’le ilgili ifşaatta bulunan eski çalışan, ABD’de ölü bulundu

Firmanın üretim standartlarıyla ilgili endişelerini açığa vurmasıyla tanınan eski bir Boeing çalışanı ABD'de ölü bulundu. John Barnett, 2017'de emekli olana kadar 32 yıl boyunca Boeing'de çalıştı. Ölümünden önceki günlerde şirkete karşı açılan bir ihbar davasında ifade veriyordu. Boeing, Barnett'in vefatından ‘üzüntü duyduğunu’ söyledi.

62 yaşındaki Barnett’in 9 Mart’ta “kendi kendine sebep olduğu” bir yara nedeniyle öldüğü ve polisin soruşturma başlattığı belirtildi. John Barnett, 2017’de sağlık nedenleriyle emekli olana kadar ABD’li uçak firmasında 32 yıl çalışmıştı. Barnett, işçilerin üretim hattındaki uçaklara, baskıyla, bilerek standartların altında parçalar taktığını; ayrıca oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar olduğunu, bunun da acil durumlarda dört solunum maskesinden birinin çalışmayacağı anlamına gelebileceğini ifade etti. Hatta bazı durumlarda standartların altındaki parçaların hurda kutularından alınıp takıldığını söyledi. Boeing iddiaları yalanladı ancak ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından 2017 yılında yapılan bir inceleme, Barnett’in bazı endişelerini doğruladı. Fabrikada en az 53 “uygun olmayan” parçanın yerinin bilinmediği ve bunların kayıp sayıldığı tespit edildi.

John Barnett, emekli olduktan sonra şirkete karşı uzun süredir devam eden bir dava başlattı. Boeing’i, açık ettiği sorunlar nedeniyle kendisini karalamak ve kariyerine baltalamakla suçladı; suçlamalar Boeing tarafından reddedildi. Barnett, öldüğü sırada bu davayla bağlantılı hukuki görüşmeler için Charleston’da bulunuyordu. Geçen hafta, Boeing’in avukatları tarafından sorgulandığı resmi bir ifade verdi. Cumartesi günü daha geniş bir sorguya alınacaktı. Gelmeyince otelinde incelemeler yapıldı. İncelemeler neticesinde, otelin otoparkındaki kamyonunda ölü bulundu. Boeing ölümü “trajik” olarak nitelendirdi ve yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bay Barnett’in vefatından dolayı üzüntü duyuyoruz ve iyi dileklerimiz ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte.” Ölümü, hem Boeing’in hem de ana tedarikçisi Spirit Aerosystems’in üretim standartlarının yoğun inceleme altında olduğu bir zamanda gerçekleşti. ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu’nun hazırladığı bir ön rapor, kapıyı güvenli bir şekilde sabit tutmak için tasarlanan dört anahtar cıvatanın takılmadığını ileri sürdü. Geçtiğimiz hafta FAA, yapılan altı haftalık bir denetimin ardından “şirketin üretim kalite kontrol gerekliliklerine uymadığı iddia edilen birden fazla örnek” bulunduğunu söylemişti.

- Advertisment -