Ana SayfaHaberlerBoğaziçi dışarıdan rektöre tepkili: Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz

Boğaziçi dışarıdan rektöre tepkili: Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz

Öğrencilerin ardından, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri de Erdoğan’ın atadığı rektör Prof. Dr. Melih Bulu'ya tepki gösterdi: “1980'lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez kurum dışından bir rektör atanmıştır.” Yeni Rektör Bulu ise, “Merhaba Boğaziçi” başlıklı ilk mesajında “Beni bu göreve layık gören Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın YÖK Başkanımıza içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasına tepki gösteren “Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri” imzalı “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” başlıklı açıklama şöyle:

“1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askeri vesayet rejiminden sonra ilk kez kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz.

“Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

“Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

“Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır. Üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz.”

Bulu’dan ilk açıklama: Hepimiz aynı gemideyiz

Yeni rektör Melih Bulu ise Twitter üzerinden ilk açıklamasını yaptı. Bulu kendisini bu göreve layık gören Cumhurbaşkanına teşekkür ederek, “Hayatımın en güzel 8 yılını geçirdiğim Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmam vesilesi ile hepinizi sevgiyle selamlıyorum” dedi:

“Gerek özel sektör gerek sivil toplum kuruluşlarında 30 yıllık tecrübemin beni getirdiği noktada, ülkemizin dünyada ilk 10’da olma hedefinin, belki de en önemli bileşenin üst seviye eğitim olduğunu yürekten hissediyorum. O sebeple ülkemizin önde gelen üniversitelerinden Boğaziçi’ne dönüş beni her bir zerreme kadar heyecanlandırıyor. Bu kapsamda beni bu göreve layık gören Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın YÖK Başkanımıza içtenlikle teşekkür ediyorum.”

- Advertisment -