Ana SayfaHaberlerBoğaziçi Üniversitesi rektör vekili, kendi kendini enstitü müdür vekili olarak atadı

Boğaziçi Üniversitesi rektör vekili, kendi kendini enstitü müdür vekili olarak atadı

Boğaziçi Üniversitesi rektörü Melih Bulu'nun rektör vekilliğini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, kendisini üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlüğüne vekaleten atadı. Rektör Vekili İnci, gözaltına alınan Boğaziçili öğrencileri yalnız bırakmayan ve ertesi gün kampüste alkışlarla karşılanan yarı zamanlı öğretim üyesi Feyzi Erçin’in verdiği film derslerini de “notu fazla yüksek” gibi tuhaf bir gerekçeyle bitirdi.

Rektör vekili Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, daha önce de kendisini Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü’ne vekaleten atamıştı. İnci’nin kendi kendini atamasına öğrenciler sosyal medya tepki gösteriyor.

Öğrencilere destek olan Feyzi Erçin’in derslerine son verdi

Rektör vekili İnci, bugün aldığı başka bir kararla 2013 yılından beri yarı zamanlı olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde Film dersleri veren Feyzi Erçin’in derslerine son verdi.

Şubat ayında Boğaziçi’ne yapılan polis baskınında gözaltına alınan öğrencileri bütün gece adliyede yalnız bırakmayan ve avukatlıklarını yapan Erçin, ertesi gün kampüste alkışlarla karşılanmıştı.

Erçin’in derslerine son verilme gerekçesi de tuhaf: Notunun fazla bol olması.

Kararı eleştiren Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencileri yazılı bir açıklama yaptılar:

“Bölümümüzün “Kültür Sanat Dersleri” kapsamında, 2013 yılından beri yarı zamanlı olarak FA kodlu Film dersleri vermekte olan Feyzi Erçin’in Yaz Okulu’nda FA 481 (Film Music) dersini vermesi Rektör Yardımcısı Naci İnci tarafından onaylanmamıştır. Gerekçe olarak Feyzi Hoca’nın 2020-2021 I. Döneminde verdiği iki dersin not ortalamaları verilmiş ve şu çıkarımda bulunulmuştur:

‘Feyzi Erçin isimli kişinin öğrencilere verdiği harf notlandırmasında sorun  görünmektedir. Ya adaletli olarak notlandırma yapılmıyor veya ders içeriği 3 kredilik ders yükünü yansıtmıyor. BÜ standartlarına uygun ders verilmediği kanaati hasıl olmuştur. Bu nedenle bu kişinin kurumumuzun eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yönde etkilediği değerlendirilmiştir. Bu nedenle, kurumumuzda ders vermesi uygun değildir.’

Öncelikle, sekiz yıldır büyük özveriyle üniversitemize hizmet eden ve bini aşkın öğrenciye sinemayı öğreten ve sevdiren, bölümümüzün Film Çalışmaları Sertifika Programı’nın sürdürülebilmesinde büyük rol oynayan değerli hocamız Feyzi Erçin’den “Feyzi Erçin isimli kişi” olarak bahsedilmesini çok yakışıksız bir davranış olarak görüyoruz.

‘Bu belirtilen görüşü kınıyoruz’

Ayrıca, bölümümüze danışılmadan, ders programları ve değerlendirme metotları konusunda hiçbir bilgi sahibi olmadan, sübjektif “kanaate” dayanarak hocamızın “eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yönde etkilediği” yönünde görüş belirtilmesini kınıyoruz. Feyzi Hoca hakkında verilen bu kararın kabul edilebilir bir akademik dayanağı yoktur. Öğrenci değerlendirmelerinde ilk dönem verdiği derslerde 4.99 ve 4.85 ortalamayla Fen ve Edebiyat Fakültesi’nin en üst sıralarında bulunan Feyzi Hoca’nın dersleriyle ilgili sağlam kanaat, sınıf not ortalamasından çıkarılamaz. Özellikle pandemi döneminde üniversite çapında bir istatistik yapılsa, birçok dersin not ortalamasının Feyzi Erçin’in film derslerinin ortalamalarının üzerinde olduğu – hatta 4.00 olduğu – görülecektir. Yarı zamanlı ve emekli hocalara karşı üniversite senatosundan geçmemiş keyfi kararların yürürlüğe konduğu talihsiz bir dönemden geçiyoruz. Ne öğrenci değerlendirmeleri ne de not ortalamaları bir öğretim elemanının “BÜ standartlarına uygunluğu” hakkında doğru bir kanıya varmak için yeterli ölçüt olamaz. Boğaziçi Üniversitesi geleneğinde kurallar gelişigüzel bir şekilde, bölüm iradesi hiçe sayılarak, konmaz. Emekli ve yarı zamanlı hocalarımızın katkılarıyla zenginleşen Boğaziçi kültürünün baltalanmaması gerekir. İdaremizi sağduyuya davet ediyor ve alınan kararlarda akademik değerlerin ön plana alınmasını talep ediyoruz.”

- Advertisment -