Ana SayfaHaberlerDünyaAlacağını istediği için Türkiye’den sınır dışı edilen Suriyeli’yi Esad askerleri tutukladı, 24...

Alacağını istediği için Türkiye’den sınır dışı edilen Suriyeli’yi Esad askerleri tutukladı, 24 gün sonra cenazesi çıktı

Gaziantep’te yaşayan Suriyeli sığınmacı Abdülhani Münir, alacağını istediği Türk vatandaşıyla tartışma yaşayınca Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki Cerablus’a sınır dışı edildi. Türkiye’ye kaçak şekilde dönüp Göç İdaresi’ne avukatıyla başvuran Münir, bu sefer de muhaliflerin elindeki Azez’e gönderildi. Hukuki problemi olmadığından emin olduktan sonra Esad’ın kontrolündeki memleketi Halep’e akrabalarının yanına giden Münir tutuklandı. 24 gün sonra cezaevinde öldüğü öğrenildi. Münir’in işkence ile öldürüldüğünden şüpheleniliyor.

33 yaşındaki evli ve iki çocuk babası Suriyeli sığınmacı Abdülhani Münir, yaklaşık bir yıl önce yaşadığı Gaziantep’te bir Türk vatandaşından alacağını istediği için çıkan tartışma sonucu karakolluk oldu ve sonucunda Geri Gönderme Merkezi’ne yollandı.

Yakınlarının hukuki yollara başvurmasına rağmen, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolünde olan Suriye’nin Cerablus bölgesine sınır dışı edilen Münir, birkaç gün sonra kaçak bir şekilde Türkiye’ye giriş yapıp, Geçici Koruma Kimlik Belgesi almak için avukatıyla birlikte Göç İdaresi’ne gittiğinde tekrar gözaltına alındı ve sınır dışı edildi.

5 ay ay boyunca ÖSO kontrolündeki Azez’de kalan Münir, Türkiye dönmek için yaptığı başvurular sonuçsuz kalınca Halep kentinde, Esad rejiminin kontrolündeki bölgedeki akrabalarının yanına gitmeye karar verdi.

Esad rejimine karşı herhangi bir hukuki problemi olmadığını öğrendikten sonra Halep’e giden Münir, askeri kontrol noktasında sebepsiz yere tutuklandı ve yakınlarıyla iletişim kurmasına izin verilmedi.

Tutuklanmasından 24 gün sonra yakınlarını arayan yetkililer, Münir’in öldüğünü ve cenazesinin alınması gerektiğini bildirdi.

Yakınları, Münir’in işkence sonucu öldürüldüğünü düşünüyor.

“Şimdiye dek geri dönen sığınmacılardan en az 4714’ü keyfi tutuklandı”

Esad rejiminin Suriye’ye geri dönen sığınmacılara yönelik işkence ve kötü muamelesinin sürdüğü biliniyordu.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) şimdiye dek geri dönen sığınmacıların rejim güçleri tarafından keyfi olarak tutuklandığı en az 4 bin 714 vakayı belgeledi.

SNHR sadece Ağustos ayında, 19’u Lübnan’dan zorla geri gönderilenler olmak üzere 214 Suriyelinin keyfi olarak tutuklandığını ifade etti.

Geri dönen sığınmacıların yanı sıra, rejim kontrolü dışındaki bölgeleri ziyaret eden siviller de rejimin saldırılarıyla karşı karşıya. Eylül ayı başında, Suriye’nin kuzeyinde rejim kontrolü dışındaki bölgeleri ziyaret eden 200 Suriyelinin tutuklandığı bildirilmişti.

- Advertisment -