Ana SayfaHaberler“Caizliğini konuşmaya gerek yok, bu açık faiz olacağı için caiz değil”

“Caizliğini konuşmaya gerek yok, bu açık faiz olacağı için caiz değil”

Erdoğan’ın açıkladığı ve doları düşüren Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, İsmailağa Cemaati’nin Youtube kanalında cemaatin Fıkıh Heyeti Üyesi Fatih Kalender’e soruldu: “Bu uygun olmayan, Müslümana layık olmayan bir ameldir. Kati surette faizdir zaten, Allah’a harp ilan etmektir, Rabbim muhafaza buyursun.”

İsmailağa Vakfı’nın Youtube kanalında soruyu cevaplayan Fatih Kalender, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı’nın haram olup caiz olmadığını şöyle açıkladı:

“Sizin bir bankaya hesap açmanız, o hesaba TL yatırmanız ve bu TL’yi de vadeli hesaba yatırmanız gerekiyor. Yani bunun diğer bir anlamı bankaya borç vermeniz ve vermiş olduğunuz borçtan dolayı bankadan faiz talep etmeniz gerekiyor. Meseleye bu çerçeveden bakarsak bu kati surette haramdır. Sonucu ne olursa olsun. ‘Ben bunu yaparak bu hizmetten fayda temin edeceğim’ demek bu ameliyenin meşru olduğunu göstermez. Dolayısıyla bir Müslümanın faizle iştigal eden bir bankayla bu türlü bir akde girmesi, bu türlü bir anlaşmaya girmesi velev ki burada gayesi parasını muhafaza etmek, parasının değer kaybını korumak ve devletin bu imkanından fayda temin etmek kastı da olsa kati surette buna fetva vermek uygun değil, caiz değil çünkü faizdir. Açık bir şekilde sen bu bankayla bir anlaşma yapıyorsun ve bu bizim kitaplarımızda geçen tanıma da şıp diye oturuyor: yani ben sana borç veriyorum, sen de bana bu borcu fazlasıyla ödemeyi taahhüt ediyorsun, ben bu şartla sizinle akit yapıyorum. Dolayısıyla bunun caizliğini konuşmaya gerek yok, bu açık faiz olacağı için caiz değil.

“Bir Müslüman gerek faizli banka olsun gerek finans kurumları olsun. Sadece kastı parasını nemalandırmak, parasını arttırmak, oradan maddi olarak bir gelir temin etmek kastı olursa, hangisi olursa olsun bu şekilde bir ameliyeye girmesi caiz değil. Bu uygun olmayan, Müslümana layık olmayan bir ameldir. Kati surette faizdir zaten, Allah’a harp ilan etmektir, Rabbim muhafaza buyursun.”

“Şu andaki mevcut sistem için caizdir ifadesini kullanmamız mümkün değil çünkü bundan fayda temin edebilmek illa bir bankayla faiz akdi yapmayı iktiza eder ki bu da caiz olmayan bir amel olması hasebiyle de durum ortadadır” diyen Kalender, katılım bankalarındaki sisteme de cevaz vermediklerini, ancak onlarla ilgili bir düzenleme de yapılırsa bunu ayrıca değerlendireceklerini kaydetti.

- Advertisment -