Ana SayfaHaberlerCANLI AKIŞ | İsrail, İran’ın gaz altyapısını saldırıyor. Trump: İran ve İsrail...

CANLI AKIŞ | İsrail, İran’ın gaz altyapısını saldırıyor. Trump: İran ve İsrail arasındaki savaş sona ermeli

İsrail, Tahran’ın da içinde olduğu İran’ın 19 şehrine hava saldırılarına başladı. Hedefte askeri tesisler ve İran’ın gaz altyapısı var. Tahran semalarında İsrail jetleri görüldü. İran hava savunması aktif hale geçti. Trump Putin'e ABD'nin İran ile nükleer görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu söyledi. Trump ile telefonda görüşen Erdoğan, gerilimin tırmanmasını önlemek için Türkiye’nin devreye girmeye hazır olduğunu ve tek çözümün müzakere ile olacağını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’i sosyal medya üzerinden tehdit etti: “İran diktatörü, İran vatandaşlarını rehin alıyor ve özellikle Tahran sakinlerinin, İsrail vatandaşlarına verilen ağır zararın bedelini ağır bir şekilde ödeyecekleri bir gerçeklik yaratıyor. Hamaney, İsrail’in iç kesimlerine füze saldırılarına devam ederse, Tahran yanacak.”

İran devlet televizyonu, İsrail’in Tahran’daki bir konut kompleksine düzenlediği saldırıda en az 60 kişinin öldüğünü bildirdi.

Cuma günü, İran’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, İsrail’in ilk saldırı dalgasında 78 kişinin öldüğünü ve 320 kişinin yaralandığını açıklamıştı. 


Yetkililer, acil durum ekiplerinin hala enkazdan kurbanları çıkardığını belirtiyor.

İsrail’in İran’a saldırıları bu sabah da sürdü. İran medyasının haberlerine göre, Cumartesi günü İran’ın batısındaki Assadabad’da bir füze üssünü hedef alan İsrail hava saldırısında en az iki kişi öldü.

Papa Leo, son askeri gerginliğin ardından İsrail ve İran liderlerine itidal gösterip diyalog kurmaya çağırdı.

Cumartesi günü Aziz Petrus Bazilikası’nda konuşan papa, artan gerginliği “büyük endişeyle” takip ettiğini söyledi: 

“Böylesine hassas bir anda, sorumluluk ve mantığa yapılan çağrıyı yeniden yinelemek istiyorum. Hiç kimse bir başkasının varlığını tehdit etmemelidir.”

İran’ın önceki geceki füze saldırılarında da İsrail’de en az üç kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Tel Aviv’de yaşan bir bölge sakini Chen Gabizon, uyarı aldıktan sonra bir yer altı sığınağına koştuğunu söyledi.

“Birkaç dakika sonra çok büyük bir patlama duyduk. Her şey sallanıyordu, duman, toz, her yer duman ve tozla kaplıydı” 

Fars haber ajansı, ismi açıklanmayan bir yetkilinin “Bu çatışma dün geceki sınırlı eylemlerle sona ermeyecek ve İran’ın saldırıları devam edecek. Bu eylem, saldırganlar için çok acı verici ve üzücü olacak” dediğini aktardı.

İsrail, son olarak Tahran’ın Mehrabad havaalanındaki savaş uçağı hangarını bombaladı. 

İran devlet haber ajansı IRNA’nın haberine göre, “Saldırılar havaalanında patlamalara neden oldu ancak pistleri, binaları veya tesisleri etkilemedi.”

İsrail doğal gaz sahalarını vurdu

İsrail, İran’ın doğalgaz tesislerini vurdu… İsrail’in hava saldırılarında vurulan tesisler; Güney Pars Gaz Sahası’nın 14. Faz Rafinerisi, Fajr Jam Doğal Gaz Rafinerisi ve Basra Körfezi kıyısındaki Kangan LNG Limanı.

Erdoğan’dan telefon diplomasisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile İsrail’i durdurma yollarını görüştü. Aynı saatlerde Rusya devlet başkanı Putin, ABD Başkanı Trump ile 50 dakikalık telefon görüşmesinde İsrail ve İran arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti ve İsrail’in saldırısını kınadı.

- Advertisment -