Ana SayfaHaberlerÇevirilerÇEVİRİ: Eski rutinlerimize ne zaman döneceğiz?

ÇEVİRİ: Eski rutinlerimize ne zaman döneceğiz?

2020’nin sonuna yaklaşırken normal yaşamımıza ne zaman döneceğimiz herkesin merak konusu. The New York Times’dan Tara Parker-Pope, epidemiyolog Dr. Anthony S. Fauci ve diğer uzmanlara 2021 ve normalleşmeye dair fikirlerini sordu.

Amerika Birleşik Devletleri, sağlık çalışanlarının ilk Covid aşılarını olmasıyla normalleşmeye bir adım daha yaklaştı. Şu an için ülkenin çoğunluğu Bahara kadar aşı olmayacak olsa da, aşı dağıtımı umut verici bir işaret. Biz de Dr. Anthony S.Fauci’ye ve diğer uzmanlara sorduk. İşte cevapları.

Tatili aileleri ve sevdikleriyle geçirmek isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

“Zoom ile yapsınlar. Küçük çocuklar gelip büyüklerinizin hayatını tehlikeye atabilir. Bunu bir savaş zamanı gibi düşünün. Askerler gelip aileleriyle özel günleri kutlayamıyordu. Tüm tatilleri kaçırıyorlardı, hayat geçip gitti ama en sonunda daha güzel yıllar geldi.”  —Donald G. McNeil Jr., NYT bilim ve sağlık muhabiri.

Eskisi gibi kalabalık ortamlarda maskesiz bulunabilecek miyiz?

“Enfeksiyon sayısı gerçekten çok düşük olursa bir ihtimal olabilir. Eğer eski hayatımıza dönmek istiyorsak tavsiyem: aşı onaylandığında aşı olun.” — Dr. Fauci.

Nüfusun %75’i aşı olduğunda seyahat edebilecek miyiz?

“Sanırım bu orandan daha düşükken de seyahat edilebiliyor olur. Yine de seyahat etmenin ancak kademeli olarak mümkün olacağını düşünüyorum. Net olarak bir oran vermek mümkün değil.” — Dr. Fauci.

Ne kadar daha maske takmaya devam edeceğiz?

“Eğer aşı olmuşsanız ve etrafınızda enfekte olmuş biri yoksa her an maske takmayabilirsiniz. Yine de kalabalık ortamlarda takmak isteyebilirsiniz. Yani yanınızda taşıyıp gerektiğinde ya da isteğinize bağlı olarak maske takmaya devam edebilirsiniz gibi görünüyor.” — Dr. Fauci.

İş yerlerinde aşı olmak zorunlu olacak mı?

“Aşı resmi olarak onaylandığında iş veren çalışanlarının aşı olmasını isteyebilir.” — Abby Goodnough, ulusal sağlık gazetecisi.

Normalleşmeye başlandığını nasıl anlayacağız?

“Öncelikle bunu açıklanan yeni vakalardan anlarsınız. Bu vaka sayısının olabildiğince az olması gerekiyor. Sıfır olmaz belki ama ona yakın bir şey olmalı.” — Dr. Fauci.

Sinemaya ve tiyatrolara ne zaman gidebileceğiz?

“Bu, aşının durumuna bağlı. Eğer herkes aşı olursa belki yazın ortasına veya sonuna doğru gidebiliyor oluruz. Nüfusun %50’si aşı olur ve geri kalan için beklersek normalleşme süresi çok daha uzar.” — Dr. Fauci.

Sizce eskisi gibi el sıkışma alışkanlığı devam eder mi?

“Başkalarını bilemem ama ben etmem. Bunu aylar önce söylediğimde gazeteler tepki göstermişti. Artık herkes hijyene ve kendini korumaya daha dikkat eder hale geldi. Birçok insanların el sıkışmaya devam edeceğine eminim. Yine de arada bir yerde olacaktır sanıyorum. Bazı insanlar el sıkışmak için isteksiz olacakken bazıları devam edecek. Hattâ Covid-19 tamamen bitse bile elini sık sık yıkama alışkanlığını bırakamayacak insanlar hâlâ olacak.”  — Dr. Fauci.

Kısıtlamalar ne zaman kalkar?

“Görünüşe göre aşının tüm dünyaya dağıtılması 2021 yazının sonuna denk geliyor.” — Michael Webster-Clark, doktora sonrası araştırmacısı.

Yeni normal nasıl olacak?

“Yeni normalin 12-18 ayı maske takmakla geçecek. Hattâ belki birkaç yıl buna devam edeceğiz.” — Roberta Bruhn, epidemiyoloji core co-direktör, Vitalant Araştırma Ensitüsü.

Hangi pandemi alışkanlığınızı sürdüreceksiniz?

“Maskemi takmaya devam edeceğim. Kalabalıkta, metroda ve grip zamanlarında mutlaka takacağım. Eskiden sık hasta olurdum. Maskenin beni hastalıktan koruduğunu düşünüyorum.”

Kaynak: https://www.nytimes.com/2020/12/16/well/live/life-after-covid.html

Çeviren: Ayşenur Başaran

- Advertisment -