Ana SayfaHaberlerCezayir müzisyeni linç edenleri buldu: Fas ve İsrail destekli bölücü teröristler

Cezayir müzisyeni linç edenleri buldu: Fas ve İsrail destekli bölücü teröristler

Cezayir Başsavcısı, orman yangınlarının söndürülmesi için gönüllü olarak yardım ederken 11 Ağustos günü sabotajcı iddiasıyla tutuklandıktan sonra karakol önünde linç edilip yakılan müzisyen Djamel Ben İsmail’in ölümü yüzünden tutuklanan 83 kişiden 24’ünün geçen yıl terörist ilan edilen MAK üyesi olduğunu açıkladı. Cezayir Berberilerin hakları için mücadele eden MAK’a destek verdiği için Fas ile ilişkilerini kesmişti.

Cezayir Mahkemesi Başsavcısı Ahmed Merrad, Djamel Ben İsmail’in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada 88 şüpheliden 83’ünün tutuklandığını açıkladı. Mahkeme binasında basın toplantısı yayınlayan savcı, tutuklananlardan 24’ünün Cezayir’in terör örgütü ilan ettiği MAK (Kabail Özerklik Hareketi) oluşumu mensubu olduğunu açıkladı.

Müzisyen Ben İsmail, yangın söndürme çalışmalarına yardım etmek amacıyla geldiği Kabail bölgesinin Tizi Ouzou kentinde sabotajcı olduğu iddiasıyla linç edilerek öldürülmüştü. Olayın ortaya çıkması üzerine Cezayir makamları, İsmail’in öldürülmesinin MAK örgütü tarafından tezgahlandığını iddia etmişti.

MAK, Berberi etnik topluluğunun yoğun yaşadığı Kabail bölgesinin self determinasyon hakkını savunuyor. 2001 yılında Paris merkezli olarak kurulan oluşum, Cezayir tarafından bu sene terör örgütü ilan edildi.

Cezayir hükümeti geçtiğimiz aylarda çıkan ve 90 kişinin ölümüne sebep olduğu tahmin edilen orman yangınlarının da arkasında MAK ve yine bu sene terör örgütü ilan edilen İslamcı “Rashed” oluşumları tarafından çıkartıldığını söylüyor. Hükümet, MAK’ın arkasında dış güçler olarak Fas ve “Siyonist varlık” diyerek işaret ettiği İsrail’in olduğunu öne sürüyor.

Cezayir, geçtiğimiz günlerde Fas ile ilişkilerini ormanlarını yaktığı ve Cezayir’i bölme hedefi güttüğünü iddia ettiği MAK’ı desteklediği gerekçesiyle kestiğini duyurmuştu.

Fas BM Daimi Temsilcisi Ömer Hilal, Temmuz ayındaki Bağlantısızlar Hareketi’nin toplantısında yaptığı konuşmada; Kabail’deki Berberi toplumunun self determinasyon hakkını desteklediklerini söylemişti. Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan Fas makamlarına yönelik olarak, Hilal’in açıklamalarının Fas’ın resmi görüşü olup olmadığına yönelik soruya bir yanıt gelmemesi üzerine Fas ile ilişkileri dondurma kararı alındı.

Fas tarafı da uzun yıllardır Cezayir’i, Fas’ın ayrılıkçı örgüt olarak gördüğü Polisario Cephesi’ni desteklemekle suçluyor. Polisario Cephesi, Fas sınırları içerisinde egemenlik kurduğu bölgede Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan etmiş durumda.

- Advertisment -