Ana SayfaHaberlerCHP’de kadın kolları başkanlığını Özgür Özel’in desteklediği aday kazandı

CHP’de kadın kolları başkanlığını Özgür Özel’in desteklediği aday kazandı

CHP’de kadın kolları başkanlığı seçimini, mevcut başkan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya karşı yarışan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in desteklediği Osmaniye Milletvekili Asu Kaya kazandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 4-9 Eylül tarihlerinde olağanüstü tüzük ve program kurultayı yapacaklarını açıkladı.

CHP’de 4-5 Kasım 2023’teki kurultayda genel başkanlık yarışı için yaşanan “değişimci-yenilikçi” çekişmesi, kadın kolları başkanlığı seçiminin yapıldığı 15.Olağan Kadın Kurultayı’nda da yaşandı. 

“Eşitlik ve Adalet” temalı kadın kurultayında dört yıldır sürdürdüğü kadın kolları başkanlığına yeniden aday olan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ile genel merkezin adayı olarak bilinen Osmaniye Milletvekili Asu Kaya yarıştı. 

Asu Kaya, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Osmaniye milletvekili olarak TBMM’ye girdikten sonra, “değişim” mesajıyla dönemin CHP Genel Başkanı’na karşı yarışacağını duyuran Özgür Özel’e destek veren ilk isimlerden olmuştu. 

Kadın kolları için genel başkanlığa adaylığını açıklayan Birsen Bayar, Birsen Demir Saraç Aylin Nazlıaka lehine adaylıktan çekildi. CHP Kadın Kolları MYK üyesi Merve Kır da adaylıktan çekildiğini kurultay günü duyurdu. 

CHP Genel Merkezi, son dakikada kurultayda oy kullanma sistemini değiştirince Aylin Nazlıaka ve diğer muhalif adaylar kürsüyü işgal etti. 

Adaylar, önceden belirlenen delegelerin alfabetik isim sıralamasına göre oy kullanma sisteminin sonradan illere göre kurulan sandıklarda oy kullanma sistemine çevrildiğini öne sürdü. Bunun, delegeler üzerinde baskı olduğunu, delegeleri “fişleme” anlamına geldiğini öne süren Aylin Nazlıaka, Birsen Temir Saraç, Merve Kır ve Birsen Bayar kürsüyü işgal eylemi yaptı. 

Birsen Temir Saraç; dayatmalara karşı olduğunu söylerken “Biz bugün burada kadın kolları kurultayı yapıyoruz. CHP erkek kolları seçimi yapmıyoruz. CHP’li erkekler çok heveslilerse, çok istiyorlarsa biz onlara daha sonra bir erkek kolu kurabiliriz” çıkışı yaptı. 

Kırmızı liste ile mor liste arasındaki oy kullanma sistemi gerilimi oy kullanım ve sayım sürecinde de devam etti. 

Aylin Nazlıaka’nın yeni kadın kolları yönetim listesi -mor liste-, Asu Kaya’nın listesi de -kırmızı liste- olarak 650 delegeden oy istedi.

Asu Kaya, delegelerin 487’sinin oyunu alarak CHP’nin yeni kadın kolları başkanı oldu. Aylin Nazlıaka’nın oyu 189’da kaldı.  

Asu Kaya’nın kadın kolları başkanı seçilmesi; CHP’li kadınlar tarafından sevinç çığlıklarıyla karşılandı. 

Ankara ATO Congresium’da yapılan CHP 15.Olağan Kadın Kurultayı’na katılan CHP lideri Özgür Özel,  tüzük kurultayı kararını da açıkladı.

Tüzük kurultayının tartışmalı geçebileceği ve partiyi kavgalı göstereceğini düşünen genel merkez yöneticileri kurultay fikrine sıcak bakmıyordu. Karşı grup ise genel başkan Özgür Özel’in başkan seçilirken verdiği sözü tutmasını ve kurultayı yapmasını savunuyordu.

Özel, tüzük kurultayı ve program değişikliğiyle CHP’nin Türkiye’yi nasıl yöneteceğini belirleyeceğini, Türkiye’ye eşit temsili getireceğini söyledi: 

“4-9 Eylül tarihleri arasında CHP’nin Büyük Değişim Kurultayı’nı hep birlikte yapacağız. Kurultayın sembolik açılışı 4 Eylül’de Sivas’ta olacak. 5’inde son komisyon toplantısı Ankara’da olacak. 6’sından itibaren de dört gün boyunca bir gün tüzüğümüzü değiştirip, sonrasında programımızı konuşacağız.

Bu sefer yapacağımız program kurultayı bu ülkede nasıl muhalefet edeceğimizi tarif etmeyecek. Kurultay ve ortaya çıkacak program, bu devleti nasıl yöneteceğimizi tarif edecek. CHP’nin oklarının en ortasındaki devletçilik okunu o program kurultayına katacağımız çevreci, sürdürülebilir doğa dostu, kalkınmaya dayanan projeler ve kadın-erkek eşitliğine yönelik net tutumumuza bu devleti nasıl yöneteceğimizi söylerken devletçilik okunun yarısını yeşile, yarısını mora boyayacağız. Eşit temsili bu partiye de, bu ülkeye de biz getireceğiz.” 

PM’den olağanüstü kurultay kararı oybirliğiyle çıktı 

Kadın kurultayından sonra il başkanlarını sonrasında da Parti Meclisi’ni (PM) toplayan Özgür Özel, bu toplantılarda tüzük kurultayı hakkında yapılan hazırlıklara desteğin sürmesini istedi.  

PM’de 6-9 Eylül tarihlerinde tüzük değişikliği yapmak ve program değişikliği çalışmalarını başlatmak üzere oybirliği olağanüstü kurultay kararı alındı.

Buna göre kurultayın sembolik açılışı 4 Eylül’de Sivas’ta yapılacak.

Sivas Kongresi’nin 105’inci yıldönümünde Sivas’ta Parti Meclisi toplanacak, Meclis Grubu ve İl Başkanları da bu toplantıya katılacak.

Olağanüstü kurultay ise resmen 6 Eylül’de başlayacak ve 9 Eylül’e kadar çalışmalarına Ankara’da devam edecek

- Advertisment -