Ana SayfaHaberlerCHP’de mutlak butlan tartışması büyüyor: Kılıçdaroğlu’na yönelik suçlamalara CHP milletvekillerinden tepki: “Yüzüne...

CHP’de mutlak butlan tartışması büyüyor: Kılıçdaroğlu’na yönelik suçlamalara CHP milletvekillerinden tepki: “Yüzüne tükürülecek birini arıyorsan…”

CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'na ilişkin iptal davasının ikinci duruşması görüldü. Duruşma 30 Haziran’a ertelendi. Duruşma tutanağına hakim “mutlak butlan” tabirini soktu, “Özgür Özel ve MYK, PM üyelerinin görevden uzaklaştırılması ve Kemal Kılıçdaroğlu’yla önceki parti meclisi üyelerinin görevlerine iadesine ilişkin dava olduğu anlaşıldı” diye yazdı. Gazeteci Nevşin Mengü’nün Kılıçdaroğlu iddiasına ve İmamoğlu’na yakın bir akademisyenin “yüzüne tükürülmeli” sözüne CHP’de Kılıçdaroğlu’na yakın milletvekilleri tepki gösterdi.

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’na ilişkin iptal davasının ikinci duruşması Dışkapı Adliyesi 42’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Dava 30 Haziran’a ertelendi.

Davalı avukatı Çağlar Çağlayan ise 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali talebinin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirtti.

Olağanüstü kurultayda yeni bir seçim yapıldığını ve sonuçlandığını dile getiren Çağlayan, “Anlaşılan o ki her ne kadar seçim yapılacaksa, o kadar dava açılacaktır. Olağanüstü kurultayın iptalini talep edip olağan kurultay öncesindeki yönetimin, yönetime gelmesini talep etmenin hukukta herhangi bir karşılığı bulunmamaktadır. Mahkemenin, davanın reddine karar vereceği görüşündeyiz.” dedi.

Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, 21. Olağanüstü Kurultayı’na yönelik ihtiyati tedbir talebini reddetti.

CHP Genel Merkezi’ne müzekkere yazılarak, 4-5 Kasım 2023 tarihi itibarıyla geçerli olan parti tüzüğünün istenmesine hükmeden mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından da CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin başlatılan soruşturmadaki son durumun bildirilmesini karar verdi.

Duruşma 30 Haziran’a ertelendi.

Hakim, mahkeme tutanağına “4-5 Kasım 2023’te yapılan kurultayın yok hükmünde olduğunun tespitiyle iptali, mutlak butlanla sakatlandığı gerekçesiyle Özgür Özel ve MYK, PM üyelerinin görevden uzaklaştırılması ve Kemal Kılıçdaroğlu’yla önceki parti meclisi üyelerinin görevlerine iadesine ilişkin dava olduğu anlaşıldı” ifadelerini yazdırdı.

Böylece kamuoyunda günlerdir tartışılan ‘mutlak butlan’ (hukuki işlemin sözleşme ve kanunla belirlenmiş şartlara uymadığından geçersiz sayılması) ifadesi ilk defa tutanağa geçmiş oldu.

 Bu arada CHPye yakın medya ve kanaat önderleriyle Kılıçdaroğlu’na yakın CHP milletvekilleri arasında Kılıçdaroğlu tartışması patlak verdi.

Tartışmalar gazeteci Nevşin Mengü’nün Youtube kanalında dile getirdiği iddiayla başladı:

“Edindiğim bilgiye göre savcı, Kılıçdaroğlu’na mesaj göndererek ‘Gelir ifadesinde kurultayda yolsuzluk yoktur, ben böyle şeyi görmedim, şahit olmadım’ derse dosyayı kapatırız demiş” 

Mengü daha sonra sosyal medya hesabından da “Kaynağımdan eminim; doğru çıkmamasını daha çok isterim; Sayın Kılıçdaroğlu’na önerim beni yalanlamak yerine çıkıp ben kayyum gibi atanmam, kurultay dosyası kapanmıştır demesidir” diye yazdı. 

“Cebi, ahlakından büyük olunca”

Mengü’nün bu iddiasına Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’ten sert bir tepki geldi:

“İftira atıp hedef gösterdiğin kişilerden biri kamu görevlisi diğeri ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin 7. Genel Başkanı. 

Ağzı beyninden; cebi ahlakından büyük olunca gazeteciliği böyle oluyor!..

Haddinizi bilin!…

Kaynağı açıklayamazsan güdülenmenin etkisiyle yalan konuştuğunu, bile bile iftira attığını kabul etmiş olacaksın!….

Bu iftiranın bedelini hukuk önünde vermeni sağlayacağıma emin ol!

Ünvanın gazeteci ama ruhun tetikçi.!

Sayın Genel Başkanımızın kurultaydan hemen sonra çektiği videoyu izle belki utanırsın. Tanı utanma duygusu kaldıysa… Bundan sonra değneksiz köy yok size..”

Mengü’nün iddiası üzerine yazan İmamoğlu’na yakın akademisyen Emrah Gülsunar, Kemal Kılıçdaroğlu için, “Kaybettiği genel başkanlığı geri almaya çalışması açık bir onursuzluk ve haysiyetsizliktir. Bu şahıs partiden ihraç edilmeli ve her yerde yüzüne tükürülmelidir” diye yazınca Kılıçdaroğlu’na yakın milletvekilleri ve bazı gazeteciler tepki gösterdi.

 CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Siz edep çizgisinden çıktınız! Biz Anladık! Siz onurunuzu ve şerefinizi üç kuruşa satacak kadar haysiyetsizsiniz.
Siz de şunu anlayın; Kemal Kılıçdaroğlu sahipsiz de değildir, yalnız da değildir. Efendilerinize söyleyin, Kemal Kılıçdaroğlu size büyük lokma gelir.
Milyonlarca evladı ve seveni vardır…” dedi.

Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen gazeteci Barış Yarkadaş, “Ahlaksız! CHP’nin 7. Genel Başkanı Kılıçdaroğlu için ettiği laflara bak! O lafları yersin bir gün… Senin ve sahiplerinin maması kesilecek diye panikliyorsun. Yüzüne tükürülecek biri varsa kamu kaynağını yağmalayan ahlaksızlardır! Ve ondan beslenen senin gibileridir! Sana değer verip sözüne inanan birileri varsa onlara da yazıklar olsun! Çok şey söylerim de senin gibi aile terbiyesi almamış biri için değmez!” ifadelerini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, “Yüzüne tükürülecek birini arıyorsan dön aynaya bak” dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik “onursuzluk”, “haysiyetsizlik” gibi ifadeler, sadece kişisel bir düşmanlık değil, aynı zamanda bu ülkenin siyasetine yıllarını vermiş bir isme karşı bilinçli bir itibarsızlaştırma ve aynı zamanda birilerine selam gönderme çabasıdır” ifadelerini kullandı.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay ve daha birçok vekil de Gülsunar’a tepki gösterdiler.

- Advertisment -