Ana SayfaHaberlerÇin ile aşı kardeşliği: Çavuşoğlu’ndan Çin’e ‘terör’le mücadele desteği

Çin ile aşı kardeşliği: Çavuşoğlu’ndan Çin’e ‘terör’le mücadele desteği

Türkiye ile Çin dışişleri bakanları telefonda görüştü. Çin’in resmi haber ajansına göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang, Çin aşısı satın alma kararının Türkiye’nin Çin'e olan güvenini yansıttığını söyledi. Çavuşoğlu da mevkidaşına Türkiye'nin Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verilmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Çin Ulusal Haber Ajansı Xinhua’da bugün (15 Aralık) yayımlanan habere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Çinli mevkidaşı Wang Yi arasında dün (14 Aralık) bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Çavuşoğlu: “Türkiye aşının güvenli ve etkili olduğuna inanıyor”

Habere göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin’i COVID-19 salgınını başarıyla kontrol altına aldığı için tebrik etti ve ülkenin aşı araştırma ve geliştirmedeki başarılarını övdü. Çavuşoğlu, COVID-19 aşılarını Çin’den acil olarak tedarik eden Türkiye’nin, bu aşıların güvenli ve etkili olduğuna inandığını ve bu konuda Çin ile işbirliğini güçlendirmeye istekli olduğunu söyledi. Ayrıca Çavuşoğlu, Türk tarafının Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişki  kurulmasının 50. Yıldönümü olan önümüzdeki yılı işbirliğini daha da derinleştirmek ve ikili ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olarak görmeyi umduğunu söyledi.

Wang: “Çin, Türkiye salgını yenene kadar Türk halkının yanında olacak”

Yayımlanan habere göre Çin Dışişleri Bakanı Wang ise, Çin ile Türkiye’nin yılın başından bu yana tıbbi malzeme temininde, virüsle mücadele deneyimlerini paylaşmada ve COVID-19 aşısının klinik denemesinin üçüncü aşamasında yakın bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Wang, salgının ikinci dalgasının artık küresel olarak yayıldığını gören Çin’in, Türkiye salgını yenene kadar Türk halkının yanında sağlam durmaya istekli olduğunu sözlerine ekledi.

“Türkiye’nin Çin aşısı satın alma kararı Çin’e olan güvenini yansıtıyor”

Wang, Türkiye’nin Çin aşısı satın alma kararının Çin’e olan güvenini yansıttığını ve Çin’in gerektiğinde Türkiye’ye yardım etmeye istekli olduğunu söyledi. Wang, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ilişkisinin temelinin karşılıklı siyasî güven olduğunu söyledi.

“Çin ve Türkiye terörizmle mücadelede ortak endişeleri paylaşıyor”

Çin ile Türkiye’nin terörizmle mücadele ve ulusal güvenlik ve istikrarı sürdürme konusunda ortak endişeleri paylaştığını söyleyen Wang, terörle mücadele konusunda iki tarafın bariz “çifte standartlara” karşı çıkması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Doğu Türkistan İslami Hareketi BM tarafından belirlenen küresel bir terör örgütüdür”

Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin BM Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen bir küresel terör grubu olduğuna dikkat çeken Wang, grupla mücadele etmenin tüm ülkelerin yükümlülüğü olduğunu ve Çin’in Türkiye ile terörle mücadelede daha derinlemesine işbirliği yapmaya istekli olduğunu söyledi.

“Türkiye, her türlü terörizme karşı”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin aynı zamanda terör mağduru olduğunu, her türlü terörizme ve terörle mücadele konularının siyasallaştırılmasına karşı olduğunu ve uluslararası terör örgütlerini belirleyen BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına sıkı sıkıya bağlı kalacağını söyledi.

Habere göre Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca Türkiye’nin, Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verilmesine izin vermeyeceğini de söyledi.

- Advertisment -