Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Microsoft’un kurucusu Bill Gates ile Pekin’de görüştü. Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak, ikilinin görüşmelerinde yapay zekanın dünya genelinde yükselişi hakkında konuştuklarını söyledi.
Kaynaklar ayrıca, Xi’nin Microsoft gibi ABD’li şirketlerin yapay zeka teknolojilerini Çin’e getirmelerini memnuniyetle karşıladığını belirttiğini kaydetti.
Kaynaklardan biri, Çinli liderin Gates’e Microsoft’un Çin’deki yatırımlarından da bahsettiği bilgisini verdi.
Microsoft’un kurucu ortağı olan Gates, küresel sağlık, eğitim ve iklim değişikliği ile ilgili hayırseverlik çalışmalarına odaklanmak için 2020’de şirketin yönetim kurulundan ayrılmıştı.
Çin devlet medyasındaki haberler ve Gates’in Çin gezisi hakkındaki blog gönderisinde, ikilinin yapay zeka üzerine konuştuklarına değinilmedi.
Bill & Melinda Gates Vakfı, yorum talebinde bulunan Reuters haber ajansını blog gönderisine yönlendirdi.
Çin Devlet Konseyi Bilgi Ofisi ve Microsoft, Reuters’ın yorum taleplerine yanıt vermedi.
Xi daha önce Çin’in ekonomik kalkınmayı yönlendirmek için yapay zekayı kullanma fırsatlarından yararlanması gerektiğini söylemişti. Öte yandan Xi, yapay zeka teknolojisinin riskleri hakkında uyarıda da bulunmuştu. Çin, üretken yapay zeka kullanımına kurallar getirecek bir yasal düzenleme hazırlıyor.
Xi’nin Gates ile görüşmesi, ABD-Çin ilişkilerinin son zamanların en düşük noktasında olduğu ve yapay zekanın ilişkilerde önemli bir gündem maddesi olduğu bir dönemde gerçekleşti.
ABD, Çin’in yapay zeka teknolojisinde ilerlemesini kısıtlamayı amaçlayan bir dizi ihracat denetimini yürürlüğe koydu.
Çin ise ABD’li danışmanlık şirketlerine uyguladığı baskı ve ABD’li çip üreticisi Micron’un Çin’deki bazı satışlarını yasaklayarak yabancı iş dünyasını sarstı.
Microsoft, küresel çapta ilgi çeken ChatGPT sohbet robotunun yaratıcısı OpenAI şirketinin destekçilerinden biri.
OpenAI şirketi ve ChatGPT Çinli yetkililer tarafından engellenmiş değil. Ancak OpenAI, Çin anakarası ve Hong Kong gibi bazı ülkelerdeki kullanıcıların oturum açmasına izin vermiyor.
30 yılı aşkın süredir Çin’de bulunan Microsoft, ülkede büyük bir araştırma merkezine sahip.
Microsoft’un arama motoru Bing, Çin’de erişilebilen tek yabancı arama motoru. Öte yandan Bing, ülkede hassas konulardaki arama sonuçlarını sansürlüyor.
ABD teknoloji devi, Çin internet sektörü üzerindeki kontrolu sıkılaştırdığı için son yıllarda sorunlarla karşılaştı.
LinkedIn’in sahibi Microsoft, 2021’de, Çin’de sosyal ağ uygulamasını yalnızca işlere odaklanan sadeleştirilmiş bir sürümle değiştirdi.
Geçen ay Microsoft, şiddetli rekabet ve makroekonomik zorlukları gerekçe göstererek son sürümü Çin’de kapatacağını duyurdu. Öte yandan Microsoft, LinkedIn’in ülkedeki varlığını sürdüreceğini bildirdi.