Hürriyet’ten Hande Fırat’ın aktardığına göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sürecin yol haritasını şu sözlerle çizdi:
‘Şimdi burada işin en önemli kısmı, ‘bisiklet metaforu’, yani bisiklet tek pedalla sürülmez. Bisikletin ve dengeli yürümesi için iki pedalın da çevrilmesi lazım.
Kilit nokta İmralı’nın yaptığı örgütün tasfiyesi açıklaması ve ardından da Süleymaniye’de silahların sembolik bir şekilde yakılmasıydı.
Bu gelişmelerin devamının gelmesi ve silahların teslim edilme faslının -tabii ki bu bir zaman içerisinde gerçekleşecek- Türk kamuoyunu gerçekten tatmin edecek bir şekilde ortaya konulması ve yine İmralı’nın da açıklamasında ifade ettiği gibi Suriye dahil bütün bileşenleriyle terör örgütü mensuplarının bu çağrıya uyduklarını ilan etmeleri şarttır. Bu durumun ülkenin güvenlik birimleri tarafından tespit ve tescili sonrasında ülkemiz, PKK denilen terör örgütünün varlığından resmen kurtulmuş olacak.
Dolayısıyla bu aşama sonrasında birtakım yasal düzenlemeler gerekecek. Birbirini tamamlayan, devam eden süreçler bunlar…
Yani, ‘Meclis bütün yasal düzenlemeleri yapsın, ondan sonra örgüt adım atsın’ gibi bir anlayış olamaz.
Örgüt kendisini tasfiye edip ortadan kalktıktan sonra bir hukuki düzenlemeyle örgüt elemanlarının bir kısmı için, suça karışmamış olanlar için yapılacak düzenlemeler daha kolay.
“Zor kısım suça bulaşmış örgüt elemanlarıyla ilgili düzenleme”
Esas zor kısım suça bulaşmış, ağır cezalar almış kişilerle ilgili ne tür düzenlemeler yapılabilir; şu aşamada bu konu hakkında somut bir şey söylemek istemiyorum.’
“İmralı ziyareti gündeme alınabilir”
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ‘Kürt’ün onuru Türk’ün de gururunu incitmeyecek bir şekilde süreci yönetiyoruz’ dedi. İmralı’ya komisyon tarafından bir ziyaret olup olmayacağına ise şu yanıtı verdi:
- ‘İmralı kendi görüşlerini kendisini çok sıkça ziyarete giden İmralı Heyeti üzerinden zaten dile getiriyor. Ayrıca avukatları üzerinden de siyasete, sürece ilişkin görüşlerini dile getiriyor.
- Bu konu komisyonun gündemine gelir, beşte üç çoğunlukla olur çıkarsa bu konu gündeme alınabilir. Ama şu aşamada henüz böyle bir konu gündeme gelmedi.'”
Yazının tamamı için tıklayın.