Ana SayfaDış HaberCumhuriyetçi senatörlerin UCM Başsavcısına tehdit mektubu ortaya çıktı: “Netanyahu hakkında tutuklama kararı...

Cumhuriyetçi senatörlerin UCM Başsavcısına tehdit mektubu ortaya çıktı: “Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkarırsanız, siz ve aileniz ABD’ye giremez”

ABD’deki 12 Cumhuriyetçi senatörün İsrail ile ilgili soruşturma yürüten ve Netanyahu dahil, üst düzey İsrailli yetkililer hakkında tutuklama kararları vermesi beklenen Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan’a yazdığı tehdit mektubu ortaya çıktı. Mektupta senatörler “İsrail'i hedef alırsanız, biz de sizi hedef alacağız. Çalışanlarınızı ve ortaklarınızı yaptırımlarla cezalandıracağız; sizi ve ailenizi Amerika Birleşik Devletleri'ne sokmayacağız”diyor. UCM, önceki gün mahkemeye yönelik tehditlerle ilgili açıklama yapmıştı.

Middle East Eye’ın ortaya çıkardığı mektup 12 Cumhuriyetçi senatör tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan’a yazılmış. 

Mektupta senatörler mahkemeyi İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve diğer İsrail yetkilileri hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarmaması konusunda “sert yaptırımlar” ile tehdit ediyor. 

Cumhuriyetçi senatörler tarafından imzalanan mektupta Başsavcı Khan’a, Netanyahu ve İsrailli yetkilileri Gazze’deki eylemleriyle hesap sormak isteyen UCM’nin herhangi bir girişimi, “sadece İsrail’in egemenliğine değil, Amerika Birleşik Devletleri’nin egemenliğine de bir tehdit olarak yorumlanacak” deniyor. 

Senatörler, Karim Khan’a yazdıkları mektupta “İsrail’i hedef alırsanız, biz de sizi hedef alacağız. Çalışanlarınızı ve ortaklarınızı yaptırımlarla cezalandıracağız; sizi ve ailenizi Amerika Birleşik Devletleri’ne sokmayacağız” ifadelerini kullanıyor. 

Lahey merkezli başsavcılık ofisi, önceki gün UCM’ye yönelik tehditlere son verilmesini ve memurlarının “engellenmesi” ve “yıldırılması” girişimlerine son verilmesini talep eden eşi görülmemiş bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamada, bu tür tehditlerin Roma Statüsü uyarınca “yargı idaresine karşı bir suç” olabileceği belirtilmişti. 

ABD’li senatörlerin bu mektubu Khan’a 24 Nisan’da gönderildi.

Cuma günü, Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre, yönetimin herhangi bir tehdidi veya korkutmaya karşı olduğunu, UCM yetkililerinin de buna dahil olduğunu ancak BaşkanBiden’ın bu soruşturmayı desteklemediğini söyledi. (Middleeasteye)

- Advertisment -