Ana SayfaHaberlerDünyaDevlet başkanının yanlışını yüzüne vurmak caiz midir?

Devlet başkanının yanlışını yüzüne vurmak caiz midir?

Rusya’da 1 Eylül Bilgi Günü’nde ülkenin en başarılı öğrencileriyle bir araya gelen Devlet Başkanı Putin burada bilgi hatası yapınca bir öğrenci kendisini düzeltti. Putin hemen teşekkür etse de öğrencinin davranışı Rusya’da tartışma konusu oldu. Raconu, Putin’in sözcüsü Peskov kesti: “Başkan Putin bu diyaloğun kendisi için bir ders niteliğinde olduğunu düşünüyor. Hatasını düzelttiği için Vladimir Putin'in öğrenciye teşekkür ettiğini unutmayın.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, okulların açılış gününde Vladivostok’ta önceki gün bir grup öğrenciyle bir araya geldi. 1 Eylül Bilgi Günü’ndeki buluşmada Putin’le bir öğrenci arasında cereyan eden “tarih tartışması” Rusya’da “edep tartışması” yarattı.

Rusya’nın en parlak öğrencilerin katıldığı buluşmada Putin, Nikanor Tolstoy adlı öğrencinin sorusunu cevaplarken I. Petro’nun İsveç’le giriştiği savaşların Yedi Yıl Savaşları olarak adlandırıldığını söyledi.

Ancak Putin konuşmasını bitirince öğrenci, “I. Petro’nun İsveç’le yaptığı savaşın Kuzey Savaşı olduğunu ve 7 değil 21 yıl sürdüğünü” söyledi.

Hatasını fark eden Putin, hiç tereddüt etmeden öğrenciye düzeltme için teşekkür etti.

Yaşanan olay medyada ve sosyal ağlarda geniş yankı yarattı.

Kimi 17 yaşındaki öğrencinin tarih bilgisini övdü, kimi Putin’i hatası için eleştirdi, kimi Putin’in hiç gocunmadan hatasını kabul edip öğrenciyi takdir etmesini takdir etti, kimi de “Ne olursa olsun Başkan’ın hatası düzeltilmez” diye tepki verdi.

Medyada yankılar devam ederken, buluşmanın gerçekleştiği okulun müdiresi Yuliya Ryabtseva etkinlikten sonra öğrencinin davranışını eleştiren açıklamalarda bulundu.

Nikanor’un öğretmeni Yelena Grosnıh ise çekingen davranmadığı ve bilgili olduğu için öğrencisini takdir ettiğini söyledi.

Putin’in sözücüsü Dimitri Peskov ise okul müdürünün öğrenciyi eleştiren yorumuna kesinlikle katılmadığını belirterek Nikanor Tolstoy’ın yeteneğini ve bilgisini övdü:

“Kimsenin böyle başarılı bir çocuğa sorun çıkaracağını düşünmüyorum. Başkan Putin bu diyaloğun kendisi için bir ders olduğunu düşünüyor. Hatasını düzelttiği için Vladimir Putin’in öğrenciye teşekkür ettiğini unutmayın. Arkadaşları, Tolstoy’un başarılı bir öğrenci olduğundan bahsediyor ve herkes onun harika bir geleceği olacağından emin.”

Peskov ayrıca, Tolstoy’un okul hayatında sorun yaşamayacağını garanti ettiklerini de belirtti.

(Serbestiyet, Turkrus.com).

- Advertisment -