Ana SayfaHaberlerDiplomasi geri geldi: Paris büyükelçisinden, Fransız televizyonunda dostluk mesajları

Diplomasi geri geldi: Paris büyükelçisinden, Fransız televizyonunda dostluk mesajları

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Fransız televizyonu France 24’e çıktı, Fransa-Türkiye gerilimi için “konjonktürel” dedi: “Koşullar ne olursa olsun Türk ve Fransız halkları dosttur."

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı olan Türkiye’nin Paris büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, dün akşam France 24’e çıktı. Türkiye ile Fransa arasındaki gerilimi yatıştırıcı bir dil kullandı:

“Dost ve müttefikler arasında görüş birliği ve ayrılıklarının görülmesi tabiidir, geçmişte daha iyi günlerimizin olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bununla birlikte, bugün içinden geçmekte olduğumuz süreç konjonktüreldir. İki ülke arasında bugün elbette ciddi anlaşmazlıklar bulunuyor ancak Türkiye ile Fransa arasında geri dönülemeyecek bir noktadan bahsetmenin abartılı olacağını düşünüyorum. Koşullar ne olursa olsun, Türk ve Fransız halkları dosttur.”

Fransa’nın kendine göre sebeplerle Yunanistan’ın yanında yer aldığını ifade eden büyükelçi, bu tercihe yumuşak bir dille eleştiri getirdi.

“Fransa, kendisine ait nedenlerle Yunanistan’ın yanında yer almak istedi. Bölgede anlaşamadığı aşikar olan taraflardan birinin yanında saf tutmamak daha iyi bir tercih olur, aksi yönde bir tutum ancak tansiyonun yükselmesine katkı sağlayacak.”

“Neticede Türkiye’nin 2018’den itibaren kendi sondaj çalışmalarına başlamaktan başka çaresi kalmadı. Libya ile yapılan anlaşmanın da bu zaviyeden okunması gerekiyor, zira, kıta sahanlığımızda egemenlik haklarımızı ihlal eden çalışmalar yürütülürken bunlara seyirci kalamayız.”

- Advertisment -