Ana SayfaHaberlerGündemDiyarbakır’da Kürtçe trafik uyarıları valilik emriyle yine silindi

Diyarbakır’da Kürtçe trafik uyarıları valilik emriyle yine silindi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, yaya geçitleri ve trafik ışıklarının bulunduğu caddelere yazdığı Kürtçe uyarılar valilik emriyle bir kez daha silindi. Geçtiğimiz günlerde de belediyenin yazdığı Kürtçe uyarılar yine valilik emriyle silinmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yaya geçişleri ve trafik ışıklarının bulunduğu caddelere Kürtçe uyarı yazmış, valilik yazıları silmişti. 

Belediye aynı yazıları tekrar yazdı. ANKA’nın haberine göre valilik o Kürtçe yazıları bir kez daha sildi.

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, farklı dillerde kamusal hizmete erişim sağlanmasının Türkiye’deki yapısal ve anayasal mevzuat açısından hukuki açıdan bir problem teşkil etmediğini söyledi. Kürtçe trafik uyarılarının 15 yıldır kullanıldığını aktaran Özdemir, Belediye Kanunu’nda farklı dilde hizmete dair yasaklayıcı bir hükmün bulunmadığını söyledi.

Kürtçe yazıların silinmesine İçişleri Bakanlığı’nın 26 Temmuz’da yayınladığı genelgenin dayanak gösterildiğini anlatan Özdemir, “Genelge kendi içinde muğlak ifadelerLe, Kürtçe diliniN veya KürTçe trafik yer işaretlerinin silinmesinin emrini vermekte” dedi.

Özdemir ayrıca Diyarbakır Barosu olarak söz konusu genelgesinin iptali için Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını ifade etti.

- Advertisment -