Dünyada 7. kez: Kök hücre tedavisi sonrası bir hasta HIV’den tamamen kurtuldu

Hem HIV hem de kanser tedavisi gören bir hastada, kök hücre nakli sonrası virüsün vücuttan tamamen temizlendiği açıklandı. Böylece HIV’den “tam iyileşme” sağlayan vaka sayısı dünya genelinde yediye çıktı.

Dünya AIDS Günü’ne denk gelen çarpıcı gelişme, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Araştırmacılar, hem HIV pozitif olan hem de kanser tedavisi gören bir hastanın, kök hücre nakli sonrası HIV’den tamamen arındığını duyurdu. Böylece tıp literatüründe “iyileşen HIV vakaları” listesine yedinci bir isim daha eklendi.

Tedavi HIV’e değil, kansere yönelikti

Doktorlar, önceki altı vakada olduğu gibi bu hastaya da aslında HIV’i değil kanseri tedavi etmek amacıyla kök hücre nakli uyguladı.
Ancak nakilde kullanılan hücrelerin CCR5-delta32 mutasyonuna sahip olması, HIV’in hücrelere tutunmasını tamamen engelledi.

Bu mutasyona sahip bağışçıların bağışlanan kök hücreleri, hastanın bağışıklık sistemini yeniden inşa ederek virüse kapıyı kapatmış oldu.

Nakil sonrası yapılan testlerde:
• HIV’e dair hiçbir iz bulunmadı,
• Antiretroviral ilaç tedavisi kesildi,
• Virüsün geri dönmesine dair hiçbir belirti görülmedi.

Bu bulgular, “tam iyileşme” kriterlerini karşılıyor.

Uzmanlar ne diyor?

Araştırmacılar, yöntemin geniş kitlelere uygulanabilir bir tedavi olmadığını vurguluyor çünkü:
• Hem ciddi kanser hastalarında kullanılan ağır bir yöntem,
• Hem de uygun genetik mutasyona sahip bağışçı bulmak zor.

Ancak her yeni vaka, HIV’i tamamen ortadan kaldırabilecek daha hedefli tedavilere kapı aralıyor.

Neden önemli?

• HIV’in kronik bir hastalıktan tamamen tedavi edilebilir bir duruma dönüşmesinin yolu giderek netleşiyor.
• Vakanın açıklanması, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’ne denk gelerek küresel mücadeleye güçlü bir sembolik katkı yaptı.

Bilim insanları, kök hücre nakillerinden elde edilen bu sıra dışı sonuçların ileride daha güvenli ve yaygın tedavilere dönüşebileceğini belirtiyor.

Önceki İçerikCHP yeni Parti Meclisi: Eski kadrolara Altılı Masa’dan takviyeler ve liberal ekonomistler
Sonraki İçerikBeyaz Saray ikinci vuruşu kabul etti: “Evet, o botu tekrar vurduk”