Ana SayfaHaberlerElektrikli otoda zihni sinir vergisi yatırım ve sipariş iştahını bitirdi

Elektrikli otoda zihni sinir vergisi yatırım ve sipariş iştahını bitirdi

Başta Avrupa olmak üzere bütün dünyada teşvik edilen elektrikli otomobil sektörüne getirilen yüzde 400’e varan ÖTV artışları şaşkınlık yarattı. 2020’de toplam satışı sadece 844 olan araçlara uygulanan verginin artırılmasıyla ciddi bir gelir elde edilemeyeceği meydandayken, bu artış neden yapıldı? Soruya kimse cevap veremiyor.

Ekonomi gazetesi Dünya’nın haberine göre Yüzde 400’e varan ÖTV artışı sonrası elektrikli otomobil satışlarının geçen yılın altında kalacağı öngörülürken, markalar yeni model siparişlerini gözden geçiriyor. Diğer yandan, şarj istasyonu ve batarya yatırımlarında da iştahın kesildiği dile getiriliyor.

Dünya gazetesi muhabiri Aysel Yücel’in bugün (8 Şubat) yayımlanan haberinin bir bölümü şöyle:

Elektrikli otomobil pazarında kartlar yeniden karılıyor. Hükümetin ÖTV oranlarında yüzde 400’e varan artışa gitmesiyle satışlarda bu yıl daralma beklenirken, markalar plan ve stratejilerini yeniden oluşturuyor. Şarj istasyonu ve batarya yatırımlarının da askıya alınacağı öngörülüyor.

Geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla elektrikli otomobillerde ÖTV oranları yeniden düzenlendi. Motor gücü 85 kW’ı geçmeyen elektrikli araçların ÖTV oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Motor gücü 85-120 kW arasında olan otomobillerin ÖTV oranı yüzde 7’den yüzde 25’e, motor gücü 120 kW’ı geçen otomobillerin ÖTV’si ise yüzde 15’ten yüzde 60’a çıkarıldı. Karar tüm sektörde tepkiyle karşılanırken, ODD Başkanı Ali Bilaloğlu ve OSD Başkanı Haydar Yenigün, tüm dünyada çevreci araçların yaygınlaştığı, devletlerin elektrikli araçlara teşvikleri artırdığı bir dönemde yapılan bu zammın, Türkiye otomotiv ekosistemine olumsuz yansıyacağını dile getirdi.

Türkiye elektrikli otomobil pazarında 7 markanın 9 modeli bulunuyor. 2021 sonuna kadar pazara sunulacak 15 markanın elektrikli modeliyle bu sayının 24’e çıkması bekleniyor.

Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, ÖTV zammının elektrikli otomobil satışlarını ciddi şekilde etkileyeceğine dikkat çekerek, “2020’i 844 adetle kapatan pazarımız, bu yıl da belki bu rakam seviyesinde veya biraz daha altına ulaşabilir. Yılda zaten üç haneli satış rakamlarında fazla bir adede ulaşmayan elektrikli otomobil pazarımızda böyle bir ÖTV artışının gelir getirici yöntemler arasında değerlendirilmesi üzücü. Devletimiz satılmayan bir üründen nasıl gelir elde edebilir ki? Üzülerek belirtmem gerekir ki, beklediğimiz o hızlı artış maalesef Maliye Bakanlığı’mızın eliyle belirsiz bir tarihe ertelendi” dedi.

Haberin tamamı için:

https://www.dunya.com/sektorler/otomotiv/elektrikli-otoda-yatirim-ve-siparis-istahi-kacti-haberi-610098

- Advertisment -