Ana SayfaHaberlerDünyaEn genç senatördü, en yaşlı başkan oldu

En genç senatördü, en yaşlı başkan oldu

Joe Biden: İrlanda göçmeni. Katolik. 30 yaşında senatör seçildi. Seçimden bir ay sonra eşi ve bir yaşındaki kızını trafik kazasında kaybetti. Kazadan kurtulan oğlu da, 2015’te, kendisi başkan yardımcısıyken 46 yaşında kanserden öldü. 1987’de ve 2008’de iki kez başkanlığa aday oldu, kazanamadı. Körfez Savaşı’na karşı çıktı, Bosnalı Müslümanlara silah ambargosunun kaldırılmasını savundu. 2003’te Irak savaşını destekledi. 2011’de Irak’tan çekilmeyi destekledi. Alkol kullanmıyor. Üç çocuğu ve beş torunu var. 12 Kasımda 78 yaşına girecek. ABD tarihinin en yaşlı başkanı.

ABD’de başkanlık seçimlerinin galibi, Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın hayatı acılar ve iniş-çıkışlarla dolu.

20 Kasım 1942’de Amerika’nın Pennsylvania eyaletindeki Scranton kentinde dünyaya gelen Biden, beş kuşak önce İrlanda’nın Ballina şehrinden göç etmiş Katolik bir aileden geliyor.

Bir kız ve iki erkek kardeşi olan Biden, ailenin ilk çocuğuydu.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:201107125138-01-joe-biden-ireland-exlarge-169-1.jpg
İrlanda’nın Ballina kentindeki hemşehrileri Biden’ın seçim zaferini kutladı

Kritik anlarda pas yakalayıcı özelliği dikkat çekiyordu

Claymont’taki Archmere Akademisi’nin futbol (tabii Amerikan futbolu) takımında oynayan Biden, pas yakalayıcı özelliğiyle dikkat çekiyordu.

1965’te Newark’taki Delaware Üniversitesi’nde tarih ve siyaset bilimi alanlarında çift anadal, dilbilimi alanında ise yandal yaptı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:00young-biden-videoSixteenByNineJumbo1600.jpg

Kekemelik hayatını zorlaştırdı

Yirmili yaşlarından itibaren gittikçe artan bir kekemeliği olan Joe Biden, bunu ayna önünde şiir okuyarak kısmen giderdiğini, fakat 2020 yılının başkanlık münazaralarındaki performansını hâlâ etkilediğini ifade etmişti.

Alkole karşı bir Amerikalı

Alkol kullanmadığını sık sık söyleyen Biden, bunun nedenini “ailemde yeterince alkolik var” diye dile getirmişti.

Başarılı bir öğrenci sayılmazdı

Delaware Üniversitesi’nde ortalaması C idi ve 688 öğrencili okulunun 506’ıncısı olmuştu.

1968’de ise Syracuse Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’nden hukuk doktorasını 85 öğrencili bölümün 76’ıncısı olarak almıştı.

1969’da askere yazılmak istediğinde, astım hastası olduğundan “şu an için uygun değil” diye kabul edilmemişti.

Gençlik yıllarında yerel Cumhuriyetçi örgütlerde yer aldı

Gençlik yıllarında bazı Cumhuriyetçi siyasetçilere özenen, hattâ yerel Cumhuriyetçi oluşumlarda yer alan Biden, Cumhuriyetçi başkan adayı Richard Nixon’u pek sevmediğinden ileriki yıllarda bağımsız olmayı tercih etti.

Trajik bir şekilde sona eren ilk evliliği

1966’da Biden Syracuse Üniversitesi öğrencisi Neilia Hunter ile tanıştı ve evlenmeye karar verdi. Hunter’ın ailesi kızlarının bir Katolikle evlenmesini istemese de aşklarına engel olamadı ve çift New York’ta bir Katolik Kilisesi töreni eşliğinde evlendi.

Daha sonra çiftin Joseph R. “Beau” Biden, Robert Hunter Biden ve Naomi Christina “Amy” Biden adlarında üç çocuğu dünyaya geldi.

1970 yılında Newcastle County ilçe meclisi üyesi seçilen Biden, 1972’de 30 yaşında Delaware’den Senato’ya seçildiğinde, Amerikan tarihinin en genç altıncı senatörü ünvanını alacaktı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2020-11-08 12.30.19.png
30 yaşında senatoya seçilen Biden, ABD tarihinin en genç altıncı senatörü olmuştu

Seçilmesinden kısa bir sonra, henüz yemin bile etmemişken, Biden’ın eşi Neilia ve bir yaşındaki kızları Amy, 18 Aralık 1972’de Delaware’de meydana gelen bir trafik kazasında hayatlarını kaybetti. Aynı kazada oğulları “Beau”nun bacağında, Hunter’in ise kafasında çatlaklar meydana geldi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:biden25.png
Biden ailesi, kazadan önce…

Senatodan istifa edip siyaseti bırakacaktı…

O dönemde senatodan istifa etmeyi düşünen Biden’ı, Senato grubu lideri Mike Mansfield vazgeçirdi.

Biden, oğullarını görmek için her gün Delaware ile Washington, D.C. arasında trenle bir buçuk saat gidip geliyordu.

Bu, Biden için zamanla bir alışkanlık haline geldi ve 36 yıl süren senatörlük görevinde bunu yapmaya devam etti.

Tanrıya karşı çok kızgındı

Yaşanan bu kaza, Biden’ı çok derinden etkilemiş ve öfkelendirmişti. Herkese, her şeye karşı öfkeliydi; ama en çok da tanrıya karşı.

Daha sonra ajandasına şöyle yazacaktı: “Tanrı bana korkunç bir oyun oynuyor. Odaklanmakta güçlük çekiyorum.”

Biden’ın hayatta kalan çocuklarından “Beau” Biden, önce oruda hukuk subayı oldu ve Irak Savaşı’nda görev yaptı; daha sonra Delaware Başsavcısı oldu; Delaware Valiliğine hazırlanırken 2015’te, 46 yaşında beyin kanserinden hayatını kaybetti. O sırada başkan yardımcısı olan Biden, haftalarca kamuoyu önüne çıkamadı.  Eski bir savcı olan Kamala Harris, “Beau” Biden’la yakın arkadaştı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Election_2020_Biden_56353.jpg
Biden seçim gününe, oğlu Beau’nun mezarını ziyaret ederek başlamıştı

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:kamala1.png
İkisi de savcı olan Beau Biden ve Kamala Harris arkadaştı.

Hayatta kalan tek çocuğu Hunter Biden ise Washington D.C.’de çalışan avukat ve bir lobici. Seçim döneminde Trump tarafından adı Ukrayna skandalıyla birlikte anıldı. Bazı seks videoları internete düştü.

İkinci eşi ile “hayata döndü”

1975’te Biden, gelecekte ikinci eşi olacak olan eğitimci Jill Tracy Jacobs’u, erkek kardeşi aracılığıyla tanıdı. 17 Haziran 1977’de New York’taki Birleşmiş Milletler şapelinde evlendiler.

İkisi de Katolik olan çift, evliliklerinin ardından Greenville, Delaware’deki St Joseph’s Yortusu’na katıldı. Biden böylece Tanrı ile yeniden barışıyor ve hayata dönüyordu.

Daha sonraları bir röportajda Biden, Jill’in hayatına girmesinin, eski eşinin ve kızının ölmesi, iki oğlunun ise yaralanmasının üzüntüsünü bir nebze dindirdiğini söyleyecekti.

1987’de seçilse JFK’den sonraki en genç başkan olabilirdi

1987 yılında, henüz 45 yaşındayken başkanlık seçimi için adaylık yarışına girdi, fakat daha sonra aleyhindeki intihal iddiaları sebebiyle yarıştan çekilmek zorunda kaldı.

Demokrat Parti ön seçimlerinde yaptığı konuşmaların en vurucu paragrafları, başka konuşmalardan referanssız almıştı. Daha sonra, Hukuk Fakültesi’nin birinci sınıfındayken yazdığı bir seminer ödevinde de intihal nedeniyle F aldığı ortaya çıkarıldı.

Televizyonlarda, 1961 yılında JFK’nin yemin töreninde yaptığı konuşma, 1967’de Bobby Kennedy’nin yaptığı bir konuşma ve  İngiliz İşçi Partisi lideri Neil Kinnock’ın 1987 seçimlerinde Thatcher’a karşı yarışırken yaptığı bir konuşma, Biden’ın konuşmalarıyla yanyana ekrana getirildi ve intihal yaptığı gösterildi.

İngiliz İşçi Partisi liderinin konuşmasından intihal yaptı

Kinnock konuşmasında “Neden ben kuşaklar boyu üniversite eğitimi alabilmiş ilk Kinnock’um? Neden eşim Glenys, kendi ailesinde kuşaklar boyu üniversiteye girebilmiş ilk kişi? Atalarımız kalın kafalı olduğu için mi?” demişti.

Biden, bu sözleri alıp sadece kendine çevirmişti:  “Neden Joe Biden, ailesinde üniversiteye gidebilen ilk kişi? Neden seyirciler arasında oturan eşim kendi ailesinde üniversiteye gidebilmiş ilk kişi? Babalarımız ve annelerimiz çok zeki olmadığı için mi? Ben kuşaklar boyu ailemdeki en zeki kişi olduğum için mi üniversiteye gidebilen ilk Biden oldum?”

Türkiye için olmasa da ABD için bu intihaller bir ayıptı ve Biden’ı adaylık yarışından çekilmeye mecbur bırakacak kadar büyüktü.

1972’den beri senatör; Türkiye’ye geldi, Bosna için mücadele etti  

Toplam altı defa Senato’ya seçilmeyi başaran Joe Biden, Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi’nin önde gelen üyelerinden biri oldu. 

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2020-11-08 13.17.25.png
Genç senatör Biden, eski ABD Başkanı Jimmy Carter’la…

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2020-11-08 13.17.35.png
Biden, Başkan Reagan ile…

1980’de ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin 37 yaşındaki Avrupa İşleri Başkanı olarak Ankara gelmiş, hükümet ve askeri yetkililerle görüşmeler yapmıştı. Görüştüğü isimler arasında muhalefetteki CHP Lideri Bülent Ecevit de vardı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:download.jpg
Biden’ın 1980’deki Ankara ziyaretinde Ecevit’le görüşmesinden (Foto: Yetkinreport/ AA-Necdet Onur arşivi)

Biden 1990’ların başında Senato Dış İlişkileri Komitesi üyesiyken, Bosna Savaşı sırasında ABD Senatosu’nun Bosnalı Müslümanlara koymuş olduğu silah ambargosunu kaldırmasına öncülük eden isimlerden biri oldu.

O günlerde Senato’da yaptığı konuşmalarda, Sırpların Bosnalı Müslümanlara yönelik zulmünü anlatmış; “Yahudilere yapılan şimdi Müslümanlara yapılıyor. Bu soykırımdır. Mladiç, Karadziç, Miloseviç savaş suçlusudur, Himmler’den farkları yoktur. Buna seyirci mi kalacağız?” demişti.

Hatıralarına göre, o günlerde görüştüğü Sırbistan lideri Miloseviç’in yüzüne karşı “Sen savaş suçlusu olarak yargılanmayı hak ediyorsun ve bunu yaşayacaksın” demişti.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2020-11-08 12.55.45.png
Biden, 1995’te Bosnalı Müslümanlara yönelik silah ambargosunun kalkması için Senato’da sert bir konuşma yapmıştı

2008’de ikinci kez başkan adayı oldu ve yenildiği Obama’yla tanıştı

2008 yılında da başkan adaylığı yarışına girdi, fakat partisinde esen Obama rüzgarının önüne geçemedi. Obama onu başkan yardımcısı yaptı.

2008 başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama’nın başkan yardımcısı olarak görev yapmak üzere, Senato’dan “kıdemli senatör” sıfatıyla istifa etti.

Başkan yardımcılığı görevinde Biden

Başkan yardımcılığı görevinde Biden, o sırada patlak veren büyük ekonomik krize karşı politika arayışları çerçevesinde, 2009’da altyapı harcamalarını denetledi. Kongre’deki Cumhuriyetçilerle yaptığı müzakereler, bir vergilendirme çıkmazını çözen 2010 Vergi Yardımı Yasası, borç tavanı krizini çözen 2011 Bütçe Denetim Yasası ve yaklaşmakta olan finansal uçuruma odaklanan 2012 Amerikan Vergi Mükellefliği Yardım Yasası gibi birçok sorun çözücü yasanın geçmesine yardımcı oldu. Birleşik Devletler ile Rusya arasındaki Yeni Başlangıç antlaşmasını kabul ettirme çabasında önemli rol oynadı. Libya’ya askerî müdahaleyi destekledi ve 2011’de Irak’taki Amerikan birliklerinin geri çekilmesiyle yeni bir Irak politikasının hazırlanması için çaba gösterdi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:download.jpg

Ocak 2017’de dönemin başkanı Obama tarafından Biden’e Başkanlık Özgürlük Madalyası verildi.

2020 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi 45. başkan Donald J. Trump’a rakip olan Biden, rakibini mağlup ederek 46. ABD başkanı olmayı başardı.

- Advertisment -