Ana SayfaHaberlerErdoğan, Bahçeli’den Soylu’nun arkasında durmaktan vaz geçmesini istedi mi?

Erdoğan, Bahçeli’den Soylu’nun arkasında durmaktan vaz geçmesini istedi mi?

Uzun yıllar çalıştığı Hürriyet gazetesinden (Temmuz 2019'da) ayrıldıktan sonra ekonomi yazılarına Mart 2020’den itibaren Cumhuriyet’te yeniden başlayan Erdal Sağlam, bugün Deutsche Welle Türkçe’de kaleme aldığı yazısında ilginç bir kulis bilgisini aktardı. Buna göre, Erdoğan Bahçeli'den, başta Soylu olmak üzere bazı bakanlara desteğini çekmesini istiyormuş.

Erdal Sağlam, bugün Deutsche Welle (DW) Türkçe’de yer alan “Erdoğan’ın reform paketinde neler var?” başlıklı yazısında, Cumhurbaşkanının hukuk alanında atmak istediği bazı reform adımlarına Bahçeli’nin itiraz ettiğini belirtiyor. Özellikle Hürriyet’te yazdığı dönemde Ankara kulislerinden aktardığı bilgilerle tanınan Sağlam, aynı güçlüğün kabine değişikliğinde de olduğunu söylüyor.

Sağlam’ın yazısının o bölümü şöyle:

“Erdoğan-Bahçeli görüşmelerinden kulislere ilginç detaylar da sızdı. AKP 2023’te seçime gidilirken seçim sisteminin değiştirilmesi, yeni partilerin ittifaka dahil edilmesi, AB’yi tatmin etmek için bazı adımların atılması gerektiğini düşünüyor. MHP’nin bu adımlara izin vermesini sağlamak için Erdoğan ile Bahçeli’nin bir haftada üç kez baş başa görüşme yaptığı konuşuluyor.

“Bu arada ‘MHP’nin bazı bakanların arkasında durmaktan vazgeçmesi’ gibi bir talebin Cumhurbaşkanı tarafından dile getirildiği de kulis haberlerinde yer aldı. Hukuk alanında yapılacakların daha çok eyleme baktığı, bu nedenle örneğin güvenlikçi politikaların sembolü haline gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun görevden alınabileceği, bu adımın kabinede köklü değişiklikler yapılarak hayata geçirilebileceği ve reformlara olan güvenin arttırılmasına çalışılacağı bile konuşulmaya başladı.

“Özetle; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde iki aylık kritik bir süre bulunuyor. Reformları en geç şubat ayı başında açıklayıp, martta AB ve ABD’nin yeni yönetimiyle masaya oturup kapsamlı müzakereler yapması gerekecek. Geçen Kasımda ekonomi yönetiminde yapılan değişiklik ile piyasalarda olumlu hava esmeye başladı ama reformlar kabul görmediği takdirde bu hava tümüyle tersine dönebilir.”

- Advertisment -