Ana SayfaHaberlerErdoğan, İmamoğlu BOTAŞ’tan, Selçuk Bayraktar BAYKAR’dan hisse satıyor: Yapay zeka videoların son...

Erdoğan, İmamoğlu BOTAŞ’tan, Selçuk Bayraktar BAYKAR’dan hisse satıyor: Yapay zeka videoların son kurbanı Mehmet Şimşek oldu

Türkiye’de tanınmış kişilerin görüntülerini ve seslerini taklit ederek sahte videolar üreten dolandırıcılar, bu yöntemle çok sayıda insanı mağdur ediyor. Sahte videolarla ilgili şikayetler sonuçsuz kalıyor, sosyal medya platformları ancak uzun süre sonra içerikleri kaldırıyor.

İnsanların konuşmalarını ve görüntüsünü taklit eden yapay zeka programlarını fırsat bilen dolandırıcılar, siyasetçilerin ve tanınmış iş insanlarının sahte videolarıyla çok sayıda insanı mağdur ediyor.

Sosyal medyada reklamlı bir şekilde yayınlanan sahte videolarda, taklit edilen kişinin sözde yatırım sisteminin ayrıntılarını anlattığı, devlet kurumlarına ait gibi gözüken taklit edilmiş internet sitelerine yönlendirdiği ve bu siteler üzerinden para yatırmalarını istediği görülüyor.

Dolandırıcılar bunun yanında haber sitelerini de taklit ederek paylaşımlar yapıyor.

O paylaşımlardan bazıları şöyle:

Ekrem İmamoğlu’nun konuşturulduğu sahte BOTAŞ reklamı:

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in görüntüsü ve sesi kullanılarak yayınlanan reklamda vatandaşlar Türkiye’den çıkarılan petrollere yatırım yaparak ayda 75 bin TL ödeme alma vaadiyle tuzağa çekmeye çalışılıyor:

Selçuk Bayraktar’ın BAYKAR olarak yatırım fırsatı sunduklarını söylediği görülen video:

Sosyal medya platformları tamamen engellemiyor

Görüntüsü kullanılarak dolandırıcılık yapılmaya çalışılan kişiler, takipçilerine bu tür yöntemlere aldanmamaları için uyarılarda bulunsa da çok sayıda kişi dolandırıcılık mağduru oluyor. Buna rağmen söz konusu dolandırıcılık videoları özellikle Instagram, Facebook ve X’te herhangi bir filtrelemeye maruz kalmadan vatandaşların önüne düşüyor. İlgili içerikler ancak uzun süre geçtikten sonra şikayetler üzerine kaldırılıyor.

Geçtiğimiz günlerde iş insanı Murat Ülker, kendisi hakkında yapılan videoları şikayet etmelerine rağmen sonuç alınamadığını ve sosyal medya platformlarının bu tür içerikleri kaldırmakta çok yavaş hareket ettiğini ifade etmişti.

Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek adına yapılan sahte videolar nedeniyle bir açıklama yaparak vatandaşların dikkatli olması ve bu tür videolara inanarak yatırım yapmamaları konusunda uyarıda bulunuldu. 

- Advertisment -