Ana SayfaDış HaberErmenistan-Türkiye normalleşmesi: İki ülkenin temsilcisi sınırda el sıkıştı

Ermenistan-Türkiye normalleşmesi: İki ülkenin temsilcisi sınırda el sıkıştı

Ermenistan ile Türkiye arasındaki normalleşme süreci kapsamında iki ülkenin temsilcileri, sınırda bir araya geldi. Son görüşme 2 yıl önce Viyana’da yapılmıştı. Dışişleri Bakanlığı: “Akyaka/Akhurik demir yolu sınır kapısının faaliyete geçirilebilmesi durumunda gerekecek teknik ihtiyaçların değerlendirilmesi ve diplomatik/resmi pasaport hamilleri için karşılıklı vize prosedürlerinin kolaylaştırılması hususlarında mutabık kalındı.”

Ermenistan ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecinde yeni bir adım atıldı.

Tarafların özel temsilcileri olan Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, iki yıl aradan sonra Alican Sınır Kapısı’nda (Margara Sınır Kapısı) bir araya geldiler.

Temsilciler, sınır kapısında incelemelerde bulunduktan sonra basına kapalı bir görüşme yaptı.

İki temsilci, daha ön dört defa görüşmüş, iki yıl önce Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan görüşmede, Türkiye-Ermenistan sınırının üçüncü ülke vatandaşlarının geçişine izin verecek şekilde açılması konusunda mutabık kalınmıştı.

Türkiye-Ermenistan sınırı, 1993’te Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının bir kısmını işgal etmesi nedeniyle kapatılmıştı. İkinci Karabağ savaşından sonra Ocak 2022’de Türkiye ve Ermenistan arasında normalleşme görüşmeleri başlamış, Şubat 2022’de iki ülke arasında doğrudan uçuşlar başlatılmıştı.  

Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Özel Temsilciler, önceki toplantılarında anlaşmaya vardıkları hususları teyit etmişlerdir.

Özel Temsilciler ayrıca, Akyaka/Akhurik demir yolu sınır kapısının bölgesel gelişmeler doğrultusunda faaliyete geçirilebilmesi durumunda gerekecek teknik ihtiyaçların değerlendirilmesi ve diplomatik/resmi pasaport hamilleri için karşılıklı vize prosedürlerinin kolaylaştırılması hususlarında da mutabık kalmışlardır.

Özel Temsilciler son olarak, nihai amacı tam normalleşme olan bu süreci ön koşulsuz olarak sürdürmek konusundaki mutabakatı da teyit etmişlerdir.”

- Advertisment -