Ana SayfaHaberler“Esenyurt ve Sultanbeyli’deki kuyumculardan mafya “sokak hakkı” diyerek haraç istedi. Polis, ‘Anlaşma...

“Esenyurt ve Sultanbeyli’deki kuyumculardan mafya “sokak hakkı” diyerek haraç istedi. Polis, ‘Anlaşma yoluna gidin’ dedi”

Ahmet Davutoğlu, çete lideri Barış Boyun’un adını kullanan bir mafya grubunun Sultanbeyli ve Esenyurt’taki kuyumculardan haraç istediğini, polislerin ise şikayetçi olan kuyumculara mafyayla anlaşmayı önerdiğini iddia etti: “Emniyet’te, kuyumculara ‘Bir anlaşma yoluna gidilir mi?’ deniyor. Müdahale etmiyorlar. Kuyumcular, ‘Ne olur gündeme getirin ama ismimizi açıklamayın. Çünkü bizi koruyacak hiçbir organ yok’ dedi.”

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Karar TV’de Yıldıray Oğur ile Mehmet Ocaktan’ın “Gündem Özel” yayınına konuk oldu.

Davutoğlu, Sultanbeyli ve Esenyurt’taki kuyumculara, Mayıs ayında İtalya’da yakalanan Barış Boyun’un adını kullanan bir grup tarafından “sokak hakkımızı istiyoruz” diye yazılar gönderilerek haraç istendiğini iddia etti. Davutoğlu, şunları söyledi:

“Sultanbeyli’deki kuyumculara 1-2 aydır bir mafya dadandı. Kuyumcular, beni aradı. Dedikleri şey şu: ‘Sokak hakkımızı istiyoruz.’ Yazı yazıyor kuyumcuya; İtalya’daki mafya liderinin adını vererek, ‘Ben kardeşiyim. Abi, sizden sokak hakkı istiyor. Şu kadar ödeyeceksin.’ İhbar kabul edilsin bu.”

“Emniyet’te kuyumculara ‘Bir anlaşma yoluna gidilir mi’ dendi”

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Kuyumcular, Emniyet’e gidiyor. Emniyet’te, kuyumculara, ‘Bir anlaşma yoluna gidilir mi?’ falan deniyor. Müdahale etmiyorlar. Esenyurt’ta da aynı şey. Kuyumcular, ‘Ne olur gündeme getirin ama ismimizi açıklamayın. Çünkü bizi koruyacak hiçbir organ yok’ diyorlar.”

Barış Boyun, İtalya’da yakalanmıştı

Türkiye’nin organize suç örgütü liderliği, cinayet, yağma gibi suçlardan aradığı ve Interpol’ün Türkiye’nin talebiyle hakkında kırmızı bülten çıkarttığı Barış Boyun, 22 Mayıs’ta İtalya’da yakalanarak gözaltına alınmıştı.

Barış Boyun.

Sancaktepe’de kuyumcuya silahlı gasp

Barış Boyun’un adı, 13 Temmuz’da İstanbul Sancaktepe’deki “Mevan Gold” adlı bir kuyumcuya yapılan silahlı soygunla ilgili soruşturmada da geçmişti.

13 Temmuz günü sabah saatlerinde kuyumcuya giren, yüzleri kar maskeli ve ellerinde otomatik silahlar bulunan üç kişi, 3 kilogram altını gasp ederek kaçmıştı. Soyguncular, kendilerini engellemeye çalışan iş yeri sahibi Nurettin Mengükan’ı bacağından vurarak yaralamıştı.

Yüzü kar maskeli silahlı soyguncuların Sancaktepe’de kuyumcuya girdikleri anlar.

İddia: “Talimat, Boyun’un Gürcistan’daki adamlarından”

Olaydan bir gün sonra, üç soyguncunun da aralarında olduğu, olayla bağlantılı olduğu tespit edilen 11 kişi Kocaeli’de yakalandı.

Halk TV’de yer alan habere göre; soygunla ilgili gözaltına alınan kişiler, soygun talimatının Barış Boyun çetesinin Gürcistan’da bulunan beş mensubundan geldiğini iddia etmişti.

Gürcistan’daki beş kişiyle ilgili de soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkartıldı.

“Seni unutanın kalbi kurusun kardeşim”

Soygunu yapan 11 kişilik ekibe liderlik ettiği iddia edilen Cihan I.’nın, Barış Boyun’a yakınlığıyla bilinen ve geçen yıl Atina’da bir aracın içinde otomatik silahlarla öldürülen altı kişiden biri olan Ersu Büyüktunç için “Seni unutanın kalbi kurusun kardeşim” yazdığı paylaşımı bulunuyor.

Cihan I.’nın geçen yıl uğradığı bir silahlı saldırı nedeniyle yürüme problemi çektiği ve soygun sırasında araçta beklediği ortaya çıkmıştı.

Soygun ekibinin lideri olduğu iddia edilen Cihan I.

Darıca’da kurşunlanan kuyumcu

Geçen ay da Kocaeli Darıca’da bir kuyumcu dükkanının kurşunlanmasında Barış Boyun’un adı geçmişti.

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre; Barış Boyun’u destekleyen paylaşımların yapıldığı bazı sosyal medya hesaplarından, Darıca’daki Altunlar Kuyumculuk’un gece saatlerinde kurşunlandığını gösteren bir video paylaşıldı.

Saldırıyı, Barış Boyun’a bağlı olduğu iddia edilen B.K. adına yaptıklarını iddia ettikleri bir paylaşımda, Altunlar Kuyumculuk’un sahibi F.A. için “Kim selam verir, kim destek çıkar sonları çok kötü olacak. Girdiğin delikten çıktığında kafanı koparacağız” ifadelerine yer verildi.

Gürcistan’da grup, Barış Boyun’dan bağımsız mı hareket ediyor?

Barış Boyun’a bağlı olduklarını duyuran paylaşımlar yapan hesaplar, F.A.’nın polis koruması altına girdiğini iddia etti ve F.A.’yı bulanlara para ödülü vaadinde bulundu. B.K. ile F.A. arasındaki husumetin Gürcistan’da başladığı iddia ediliyor.

Barış Boyun çetesine bağlı olarak bilinen Gürcistan’daki grubun, bir süredir Barış Boyun’dan bağımsız hareket ettiği iddia ediliyor.

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; organize suç örgütü liderliği, cinayet, yağma gibi suçlardan aranan ve Interpol’ün Türkiye’nin talebiyle hakkında kırmızı bülten çıkarttığı Barış Boyun’un 22 Mayıs’ta İtalya’da yakalanarak gözaltına alındığını duyurmuştu. İtalya’daki operasyonda, aralarında Barış Boyun’un adamlarının da olduğu, 16’sı Türkiye vatandaşı 18 kişi daha gözaltına alınmıştı. Türkiye, Barış Boyun’un iadesini talep etti.

Barış Boyun organize suç örgütünün adı, Karadağlı uyuşturucu mafyası Skaljari Çetesi’nin lideri Jovica Vukotic’in 8 Eylül 2022’de İstanbul Mecidiyeköy’de aracının içinde öldürülmesi de dahil birçok suçla anılıyor. Boyun, Nisan 2023’te de İtalya’da yakalanmış ancak tahliye edilmişti.

Eylül 2023’te Atina’da, mafya içi bir hesaplaşma sonucu öldürüldüğü iddia edilen Türkiye vatandaşı altı kişinin de Barış Boyun’la yakınlıkları olduğu ortaya çıkmıştı.

- Advertisment -