Ana SayfaDış HaberEski Shell çalışanı Hollandalı siyasetçi, AB'nin iklim politikalarının başına geçiyor

Eski Shell çalışanı Hollandalı siyasetçi, AB’nin iklim politikalarının başına geçiyor

Geçmişte Shell ve McKinsey’de çalışan Hollandalı siyasetçi Wopke Hoekstra, AB’nin iklim komiseri oluyor

Hoekstra, iş geçmişi ve iklim konusundaki kararlılığıyla ilgili soru işaretlerine rağmen, üç saatlik bir oturumun ardından Avrupa Parlamentosu’nun (AP) çevre komitesindeki milletvekillerinden gerekli desteği aldı.

Hoekstra,  oturumda fosil yakıt sektörüyle ilgili tavrını vurgulayarak, “fosil yakıtlar tarih olmalı, bu ne kadar erken olursa o kadar iyi” dedi.

AP’deki Sol grubunun başkanı Manon Aubry, Hoekstra’nın atanmasının çıkar çatışmaları yaratabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi.

Geçmişte Shell’de ticari pozisyonlar üstlenen Hoekstra, McKinsey’de petrol ve gaz şirketlerine yönetim danışmanlığı verdi. Hoekstra, geçmiş müşterileriyle ilgili ayrıntıları açıklamak için McKinsey’den izin alacağına dair taahhütte bulundu.

Kendisini petrol endüstrisinden ayrıştırmaya çalışan ve iklim bilimini küçümseme eğilimini eleştiren Hoekstra, uçaklarda kullanılan kerosen maddesine yönelik vergi uygulanmasını desteklediğini ifade etti ve fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırma taahhüdünde bulundu. Hoekstra ayrıca sera gazı emisyonlarını 2040 yılına kadar en az %90 oranında azaltma hedefini de desteklediğini açıkladı.

İklim konusunda çalışan düşünce kuruluşu E3G’den Elisa Giannelli, Hoekstra’nın COP28 iklim zirvesi öncesinde özellikle fosil yakıtların aşamalı olarak ortadan kaldırılmasıyla ilgili taahhütleri konusunda “hesap verebilirlik göstermesi” gerektiğini vurguluyor.

- Advertisment -