Ana SayfaHaberlerFahrizade cinayetinin sırrı çözüldü: Covid-19 aşısı yüzünden!

Fahrizade cinayetinin sırrı çözüldü: Covid-19 aşısı yüzünden!

Ayetullah Hamaney, Ruhani İran’ın nükleer programının başındaki Fahrizade’nin öldürülmesi için İsrail’i suçlarken, İsrail de sessiz kalıp, inkar etmezken bütün dünya medyasının atladığı cinayetin sırrı Sözcü gazetesinde çözüldü. Soner Yalçın, nükleer fizikçi olan Fahrizade’nin nükleer çalışmalar yüzünden değil, geliştirdiği COVİD-19 aşısı öldürülmüş olabileceğini yazdı. Peki Yalçın’ın iddiasına kaynak olarak gösterdiği İran Savunma Bakanı aslında ne demişti?

Dünya, İran nükleer programının en önemli ismi Muhsin Fahrizade’nin (27 Kasım’da) Tahran’ın doğusundaki kırsal alanda uğradığı suikast sonucu öldürülmesini konuşuyor. Hamaney, Ruhani ve diğer İranlı yetkililer İsrail’i suçluyor. 2018’de Netanyahu’nun ismini ve fotoğrafını gösterdiği Fahrizade cinayetinin en güçlü şüphelisi İsrail. New York Times’a konuşan istihbaratçılar da cinayetin arkasında İsrail’in olduğunu söyledi.

Ama 1 Aralık tarihinde Sözcü gazetesinde yayınlanan bir yazı bütün bu ezberleri bozdu.

Soner Yalçın’ın kaleme aldığı yazıya göre Fahrizade, COVİD-19 aşısı geliştirme alanında büyük adımlar atan bilim ekibinin başındaydı ve cinayetin sebebi bu olabilirdi.

Önce Yalçın’ın yazısından o iddiayı okuyalım:

“İran Savunma Bakanı Amir Hatami’nin açıklamasına göre, Fakhrizadeh, COVID-19 aşı geliştirme alanında büyük adımlar atan bilimsel ekibin başındaydı. Fakhrizadeh liderliğindeki ekip, COVID-19 aşısını klinik insan denemeleri aşamasına getirmişti. Nedense… Ölümü ardından Fakhrizadeh’ın tıp/sağlık sektörünün önde gelen bilim insanı olduğu hiç yazılmadı. Suikastın amacı bu çalışmalar olabilir mi? (…) Uzatmayayım: Olayda kaç ölü, kaç yaralı olduğu bile bilinmiyor. Şimdiye kadar hiçbir grup suikastı üstlenmedi. İsrail ya da ABD’de aşı çalışmalarının başında bulunan bilim insanı öldürülse dünya ayağa kalkmaz mıydı? Bilim insanı Fakhrizadeh dünyaya ‘nükleer silah çalışması yapan biri‘ olarak tanıtıldı. COVID-19 aşı çalışmalarından hiç bahsedilmedi. Bu örtü neden? Hep yazıyorum aşı meselesi önemlidir. Ekonomi-politiğine gözünüzü kapatmayın.”

Suikastın sebebi olarak İran ve dünya medyasının atladığı bir nedeni gösteren Yalçın, iddiasını İran Savunma Bakanı Amir Hatami’nin bir açıklamasına dayandırıyor.

Peki, General Hatami ne demişti?

İngilizce yayın yapan ParsToday gazetesinin 28 Aralık günkü haberinden okuyalım.

Haberin başlığı: “Savunma Bakanı: Fahrizade’nin yönettiği araştırma merkezi ilk Covid-19 test kitlerini üretmişti.”

https://parstoday.com/en/news/iran-i130017-research_center_run_by_fakhrizadeh_produced_first_covid_19_test_kits_for_iranians_defense_minister

Haberin içinde Savuma Bakanı, Fahrizade’nin İranlılar için yaptıklarını anlatırken sadece Covid-19 test kitinden bahsetmiyor; üzerinde çalışılan bir aşıdan da bahsediyor.

Yine haberden okuyalım:

“Hatami, şehidin inşallah yakında halkımıza sunulacak Covid-19 aşısının geliştirilmesi alanında önemli adımlar attığını söyledi ve Fahrizade’nin başında olduğu merkezin korona aşısı geliştirme alanında klinik insan deneylerinin ilk aşamasından geçtiğini ekledi.”

İran Savunma Bakanı açıklamasında, “Fahrizadeh liderliğindeki ekibin” bir aşı geliştirdiğini söylemiyor. Ama onun kurucusu ve yöneticisi olduğu araştırma merkezi SPND’de (Sazman-e Pazhouheshhaye Novin-e Defa’i ) önce test kiti geliştirildiğini ve aşı üretiminde de birinci fazın geçildiğini söylüyor.

Öteb yandan, “halkımıza sunulacak” dediğine göre, bu aşının üretimi Fahrizade’nin öldürülmesiyle sekteye uğramamış.

Zaten, İran Savunma Bakanı da bütün bunları Fahrizade’nin İranlılar için yaptığı güzel işlere örnekler olarak anlatmış, Soner Yalçın gibi, öldürülmesinin nedenini dünyada halihazırda 12 tanesi son fazda olan 300 aşı projesinden birine bağlamamış.

- Advertisment -