Fas’ta geçen hafta yapılan genel seçimlerin ardından Kral 6. Muhammed, Özgünlük ve Modernlik Partisi’nin (PAM) lideri Fatima Ezzahra El Mansouri’yi başbakan olarak atadı ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.
Böylece 50 yaşındaki El Mansouri, Fas tarihinde başbakanlık görevini üstlenen ilk kadın oldu.

El Mansouri, televizyondan yaptığı açıklamada atamasını “gerçekten tarihi” olarak nitelendirdi:
“Ülkemizin tarihinde ilk kez bir kadın hükümeti yönetme sorumluluğunu üstleniyor. Bu yalnızca benim için değil, bütün Faslı kadınlar için bir gurur kaynağı.”
Atama, genel seçim sonuçlarının açıklanmasından dört gün sonra geldi. El Mansouri’nin liderliğindeki, monarşiye yakınlığıyla bilinen Özgünlük ve Modernlik Partisi (PAM), 395 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 97 sandalye kazanarak seçimleri birinci tamamladı.
Ancak tek başına hükümet kurmak için gereken 198 sandalyeye ulaşamayan PAM’ın koalisyon kurması gerekiyor. El Mansouri’nin ilk görevi de parlamentoda hükümeti destekleyecek çoğunluğu oluşturmak olacak.
2008’de Kral 6. Muhammed’in yakın çevresinden Fouad Ali El Himma tarafından kurulan PAM, bütün partilerle koalisyon görüşmelerine açık olduğunu duyurdu. Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) ile Demokratik Sol Federasyonu ise muhalefette kalacaklarını açıkladı.
Yeni hükümetin önündeki önemli başlıklardan biri de Fas’ın İspanya ve Portekiz’le birlikte ev sahipliği yapacağı 2030 FIFA Dünya Kupası için gerçekleştirilecek milyarlarca dolarlık yatırımlar.
1976’da Marakeş’te doğan El Mansouri, Fransa’daki Montpellier Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı; New York Üniversitesi’nde Anglo-Sakson iş hukuku üzerine eğitim gördü.
2009’da Marakeş Belediye Başkanı seçilerek kentin ilk kadın belediye başkanı oldu. 2021’de yeniden Marakeş belediye yönetiminin başına geçti ve aynı yıl Ulusal Mekânsal Planlama, Şehircilik, Konut ve Kent Politikaları Bakanı olarak merkezi hükümete girdi.
Fatima Ezzahra El Mansouri, Tunus’ta Ekim 2021-Ağustos 2023 arasında başbakanlık yapan Najla Bouden’in ardından Arap dünyasında başbakanlık görevine gelen ikinci kadın oldu.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.
