Ana SayfaHaberlerDünyaFAZ’dan Şansölye’ye destek: ‘Erdoğan’ın korkutmasına izin verilmemeli’

FAZ’dan Şansölye’ye destek: ‘Erdoğan’ın korkutmasına izin verilmemeli’

Deutsche Welle (DW) Şansölye Merkel’in “tüm AB ülkeleri Yunanistan’ı desteklemekle yükümlüdür” açıklamasını dile getirdiği basın toplantısından birkaç saat önce yayımlanan sayısında, Frankfurter Allgemeine Zeitung’un da (FAZ) Erdoğan’ı eleştirdiğini yazdı. Bu yönde yayın yapan başka gazeteler de var. DW’nin haberi şöyle:

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerginliği giderek tırmanıyor. Dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de bir araya gelerek, Atina ve Ankara’ya itidal çağrısı yapmıştı.

Frankfurter Allgemeine gazetesindeki yorumda, Stoltenberg’in “Dayanışma ruhu” vurgusu mercek altına alınıyor:

“NATO Genel Sekreteri’nin sorunun müttefikler arasında dayanışma ruhu içinde ve uluslararası hukuk temelinde çözülmesi konusundaki uyarısı doğru ve mantıklıdır. Ancak bu dayanışma ile işler gittikçe daha da istikrarsızlaşıyor. Ve bu sadece, dış politika ve enerji politikasındaki genişleme çizgisi söz konusu olduğunda her fırsatta güç gösterisinde bulunan Türkiye gibi bir ortak nedeniyle olmuyor. Mantıklı olmak iyidir ancak otokrat Erdoğan’ın korkutmasına izin verilmemeli.”

Junge Welt’teki yorumda Doğu Akdeniz’deki güç dengeleri ve muhtemel yeni oluşumlar ele alınıyor:

“Nihayetinde doğal gaz yatakları konusundaki tartışmalarda Ankara’nın bağımsız hareket etme çabalarından kaynaklanan bir çatışma ortamı belirginleşiyor. Bu durum sadece Yunanistan ile değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz’de de güçlü çıkarları olan Fransa ile de -Lübnan örneğinde olduğu gibi- bir anlaşmazlığa yol açıyor. ‘Mavi Vatan’ konseptini destekleyen stratejistlere göre, Türkiye içine girdiği apaçık güç savaşında Rusya, muhtemelen de Çin gibi Asya‘daki güçlerden destek alabilmenin arayışına girmeli. Güncel tatbikatları bu kadar çarpıcı kılan da uzun vadede çok sayıda sonucu olacak bu bakış açısı.”

- Advertisment -