Ana SayfaHaberlerFransa boykotuna ilginç katkı: ‘O tepenin adı artık Pierre Loti olmasın’

Fransa boykotuna ilginç katkı: ‘O tepenin adı artık Pierre Loti olmasın’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransız malları için yaptığı boykot çağrısı bazı muhafazakâr-milliyetçi edebiyat çevrelerinde de karşılık buldu. Bu çevrelere göre, Eyüp Sultan’daki bir tepeye adı verilen Fransız edebiyatçının adı bir an önce oradan silinmeli, tepenin adı değiştirilmeli.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’ya karşı başlattığı boykot çağrısına Türk Yazarlar Birliği de katıldı. Birliğin İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın boykot çağrısına, “kültürel bir karşı duruş içine girmek gayet yerinde bir tavır olur” düşüncesiyle ilginç bir katkıda bulundu. Bıyıklı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın tüketim ürünlerine boykot çağrısı çok anlamlıdır. Bu vesileyle kültürel bir karşı duruş içine girmek gayet yerinde bir tavır olur. Özellikle uzun yıllardır tartışılan Aziz İstanbul’a ruhunu kazandıran Eyüp Sultan Hazretlerinin hemen yanı başındaki tepeye verilen Pierre Loti adı, hiç vakit kaybetmeden değiştirilmelidir. Onun yerine hemen orada ebedi istirahatgâhında yatmakta olan, bu memleketimizin kültürüne, tarihine, edebiyatına hâsılı bu milleti millet yapan bütün değerlere dost olan değerli Edebiyatçı Yazar Ahmet Kabaklı’nın ismi verilmelidir. Beldeyi Tayyibe’nin hâkim tepesine oryantalist bir Fransız’ın ismi değil millî yerli bir münevverin adı daha çok yakışır. Belediye Meclisi çekinmeden tarihî adımı atmalı ve vakit kaybetmeden tabelayı asmalıdır.”

“Bunlar Batı’nın casusları”

Bu isteğe Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem’den de destek açıklaması geldi.

Erdem yaptığı açıklamada, “Bunlar aslında emperyalizmin simgeleri. Bu oryantalistlerin çoğu Batı’nın casusları. Batı’nın değerlerini bize empoze eden, kendi değerlerimizi, kendi insanlarımızın gözünde değersizleştiren insanlar. Bu şekildeki birtakım insanların isminin, böyle gözde yerlere nakşedilmesi, kafalarımızın da karışmasına vesile oluyor. Yeni nesil onları rol model olarak alıyor. Orası ile örtüşecek o kadar isim var ki; Eyüpsultan ile özdeş olan isimler o tepeye konulabilir. Bence bu, hayırlı bir hizmet olur” dedi.

“O sapık Fransız’ın ismini Eyüpsultan’dan indirelim”

İktidara yakın medya organları da bu konuyu okuyucularına, Pierre Loti’nin eşcinsel olması üzerinden ulaştırdı. Türkiye gazetesi haberi, “Pierre Loti’den başka isim mi yok? O sapık Fransız’ın ismini Eyüpsultan’dan indirelim” başlığı ile verdi.

Resim

Pierre Loti: Ajan mı, Türkiye dostu mu?

Peki, Eyüp’teki tepeden isminin silinmesi istenen Pierre Loti gerçekte kim? O tepeye neden onun ismi verildi? Sahiden Türk düşmanı bir ajan mı?

Asıl adı Louis Marie Julien Viaud olan Pierre Loti, 1850’de dünyaya geldi. İstanbul’a ilk kez 1876 yılında bir Fransız gemisiyle, görevli subay olarak gelen Loti, Türkiye’den bir kadına aşık olarak, yazdığı romanda onu anlattı.

Türkiye’yi ve İstanbul’u çok seven Pierre Loti, 1913 yılında yazdığı La Turquie Agonisante (Can Çekişen Türkiye) kitabıyla Batı politikalarını eleştirdi. Kendini bir Türkiye dostu olarak tanımlayan Loti, aynı yıl devlet konuğu olarak Türkiye’ye geldiği zaman, Tophane Rıhtımı’nda büyük bir törenle karşılanarak Sultan Reşat tarafından sarayda ağırlandı.

Balkan Savaşları’ndan Birinci Dünya Savaşı’na kadar tüm süreçlerde Batı’nın Türkiye’ye karşı yürüttüğü politikayı eleştiren Loti, Anadolu’daki bağımsızlık hareketlerine de destek verdi. Milli Mücadele döneminde işgalci devletlerden olan kendi ülkesi Fransa’yı ağır dille eleştirmesi, Türkiye’de ona karşı olan sempati ve sevgiyi artırdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi de 4 Ekim 1921’de ona şükranlarını sunan bir mektup yolladı. Pierre Loti, 1920 yılında “İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi” olarak kabul edildi ve onun adını taşıyan bir de cemiyet kuruldu. Daha sonraki yıllarda İstanbul’da Divanyolu’nda bir caddeye “Pierre Loti Caddesi” ve Eyüpsultan ilçesinde de bir kahvehaneye “Pierre Loti kahvesi” adı verildi. Günümüzde tartışmalara sebep olan tepenin ismi, o tepede yer alan Pierre Loti Kahvesi’nden geliyor.

- Advertisment -