Ana SayfaHaberlerDünyaFransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin kurucusu Jean-Marie Le Pen öldü: 1997’de Erbakan’la...

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin kurucusu Jean-Marie Le Pen öldü: 1997’de Erbakan’la buluşmuştu

Fransa'da göçmen karşıtı politikalarıyla tanınan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisinin kurucusu Jean-Marie Le Pen, 96 yaşında öldü. Le Pen, 1997’deki Türkiye ziyaretinde Necmettin Erbakan’la görüşmesinden sonra, Erbakan’la hemfikir olduğu konuları şöyle açıklamıştı: “Öncelikle ulus ve vatanperverlik mefhumları konusunda hemfikiriz. Necmettin Erbakan bir vatansever. Ayrıca Avrupa’ya katılmayı reddetme konusunda da hemfikiriz.”

Le Pen, 1996 yılında Yahudi Soykırımı’nda kullanılan gaz odalarının “İkinci Dünya Savaşı tarihinin yalnızca bir detayı olduğunu” söylemiş, bu sözleri infiale neden olmuştu. 

Fransa’da 2002 cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kadar ilerlemiş ama seçimi Jacques Chirac’a kaybetmişti.

Le Pen, 2011 yılında parti lideri seçilen kızı Marine Le Pen ile yaşadığı görüş ayrılıklarıyla gündeme gelmişti. 

Kızının soyadını taşımasından dolayı utanç duyduğunu söyleyen baba Le Pen, “Umarım mümkün olan en kısa sürede evlenir ve soyadını değiştirir” demişti. 

Le Pen, 1972 yılında kurduğu partiden 2015’te ihraç edilmişti.

Partinin adını Ulusal Birlik olarak değiştiren Marine Le Pen, 2017 seçimlerinde ikinci turda yüzde 34, 2022’de yüzde 41 oy aldı. Her iki seçimi de Emmanuel Macron kazandı.

Le Pen’in hayatını kaybettiğini, ailesi Fransız haber ajansı (AFP) üzerinden yayımladığı bir açıklama ile kamuoyuna duyurdu.

Açıklamada, Le Pen’in öğle saatlerinde “etrafı kendisini sevenlerle çevriliyken” yaşamını yitirdiği belirtildi.

Le Pen haftalardır bakım evinde tutuluyordu.

Erbakan’la görüşmüştü

İslamofobik bir figür olarak anılmasına rağmen Le Pen, 1997’deki Türkiye ziyaretinde Necmettin Erbakan ile buluşmuştu.

Le Pen, bu görüşmeden birkaç ay sonra verdiği röportajda Erbakan’la hemfikir olduğu konulardan şöyle bahsetmişti:

“Öncelikle ulus ve vatanperverlik mefhumları konusunda hemfikiriz. Necmettin Erbakan bir vatansever. Ayrıca Avrupa’ya katılmayı reddetme konusunda da hemfikiriz.” “(…) Erbakan, bizim on beş yıl önce talep ettiğimiz gibi okullarda dini eğitimin de mümkün kılınmasını savunuyor. Bu, İslam topraklarında hiç de tuhaf olmayan bir talep.”

“Türkiye’yi her zaman dost ve müttefik bir ülke olarak gördüm, özellikle de Sovyet tehdidi döneminde. Ancak, (küçük bir kısmı Avrupa’da yer alsa bile) bir Avrupa ülkesi olduğunu düşünmüyorum. Elbette ki Türkiye, Avrupa ve Asya arasında bir köprü görevi gören bir ülke; ancak Avrupa kültürünün bir parçası değil. Federal Avrupa fikrine zaten karşıyım; ancak Avrupa’yı müstakil uluslar halinde ele aldığımızda bile Türkiye’nin burada bir yeri olmadığını düşünüyorum. Bu, Türklere karşı herhangi bir düşmanlık beslediğim anlamına gelmez. (…) Necmettin Erbakan da aynı fikirde ve ülkesinin Avrupa’ya katılımına karşı kampanya yürütüyor. Bu tutum, bir Doğulu ve Müslüman için son derece anlaşılır.”

- Advertisment -