Ana SayfaHaberlerDünyaFransız polisi Covid ihmali soruşturmasında Sağlık Bakanı’nın ve eski Başbakan'ın evlerini aradı

Fransız polisi Covid ihmali soruşturmasında Sağlık Bakanı’nın ve eski Başbakan’ın evlerini aradı

Fransa’da eski Başbakan, eski ve yeni Sağlık Bakanı, Kamu Sağlığı Genel Müdürü ve eski hükümet sözcüsünün aralarında bulunduğu birçok üst düzey devlet görevlisinin evinde arama başlatıldı. Gerekçe, Covid hastası ve doktorlardan oluşan 90 kişinin, hükümeti “sağlık görevlisini koruyamama, salgının tehlikesinin bilinmesine rağmen gerekli önlemi almama ve DSÖ kılavuzuna uymamakla” suçlayarak şikayetçi olması. Gece sokağa çıkma yasağı ilan edilen Fransa’da günlük vaka sayısı rekor kırdı: 3 bin 621.

Polis hükümeti koronavirüs salgınında yavaş, yetersiz ve ihmalkar kaldığı konusundaki 90 ayrı resmi şikayet üzerine Sağlık Bakanı’nın evini ve ofisine baskın düzenledi.

Eski Başbakan Edouard Philippe, Sağlık Bakanı Olivier Veran ve halefi, Kamu Sağlığı Genel Müdürü Jerome Salomon ve eski hükümet sözcüsü Sibeth NDiaye’nin ev ve ofislerinde arama gerçekleştiren polis, hükümetin kovid sürecindeki ihmalini araştırıyor.

Temmuz ayında, Hükümet düzeyindeki usulsüzlükleri araştırması için kurulmuş özel Cumhuriyet Mahkemesi Fransız liderlerin “felaketle mücadele etme konusunda irade yetersizliği” gösterip göstermediğini incelemek üzere adli bir soruşturma başlatmıştı.

Edouard Philippe

Fransa Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, arama ve incelemelerin sakin ve nazik bir şekilde yürütüldüğünün altını çizdi. Temmuz ayında Başbakanlık makamından çekilen Edouard Philippe’in ofisi ise “Eski Başbakanın her zaman aadaletin emrine amade olduğunu söylediğini” hatırlattı

Müştekiler baskınlardan memnun

Inter-Urgences isimli acil müdahale ekiplerinin haklarını savunan derneğin avukatı Aire Allimi, “Bu şikayetin amacı şunu söylemek: Bu virüsün ne kadar ölümcül olduğunu ve ne yapmaları gerektiğini önceden biliyorlardı. Ama hükümet sağlık görevlilerinin kendilerini bu hastalıktan korunmalarını sağlamadı” dedi.

Çok sayıda sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğini, hayatta kalanlarda uzun süreli hasarlar oluştuğunu vurgulayan Allimi bu suçlamaların iddianame haline gelebileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Olivier Veran

DSÖ Rehberine uymadılar

Müştekilerin bir kısmı da C19 isimli kovidle mücadele için oluşturulmuş bir doktor platformundandı. Doktorlar hükümetin tutarsız uygulamalarını ve Dünya Sağlık Örgütü kılavuzuna göre hareket edilmemesinin cezalandırılması gerektiğini düşündükleri için başvurduklarını söyledi.

Siyasetçiler: Ne gerek var

Birçok politikacı, ülke ikinci dalga ile boğuşurken ve sokağa çıkma yasakları tekrardan başlamışken, operasyonun yanlış bir zamanlama ile düzenlendiği yorumunda bulundu.

Daha önce ağır kovid geçiren ve hastanede tedavi görmüş muhalefet milletvekili Jean-Luc Reitzer, baskın ve arama haberleriyle şoka uğradığını dile getirdi BFM televizyonuna şu yorumda bulundu:

“Vatandaşlarımız ciddi ciddi bu yetersizliğin bile isteye oluştuğunu mu düşünüyor?”

Eski Sağlık bakanı, Eski Başbakan ve Mevcut sağlık bakanı

Merkezci UDI partisinden Jean-Christophe Lagarde ise “Buna şimdi gerek yok. İkinci dalgayla mücadele etmemiz gerekiyor ve bu operasyonlarla vakit kaybetmenin gerekli olduğunu düşünmüyorum”

Lagarde ayrıca Bakanların bu konuda cezai bir sorumluluğa sahip olmadığını söyşledi.

Aşırı Sağ milletvekili Gilbert Collard ise olayı “Yargının siyasi güçlere açıkça savaş ilanıdır” diye yorumladı.

Diğer soruşturmalar da yolda. Paris savcıları ön kovuşturmalarda “başkalarının hayatını tehlikeye atmak ve kasten adam öldürme” olup olmadığını inceleyecek.

Bu arada Fransa’da günlük koronavirüs vaka sayısında ülke ve Avrupa rekoru kırıldı. Perşemebe günü ülkede 30621 kişinin daha virüsü kaptığı açıkladı.

Artan vakalar yüzünden gece sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinden sonra marketler talan edildi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EkYuFgFXcAQddy8.jpg

Lille’de bir market yasak başlamadan böyle talan edildi.

- Advertisment -