Fas’ta Eylül sonunda başlayan gençlik merkezli protesto dalgası giderek büyüyor. “GenZ 212” adlı anonim bir kolektifin sosyal medya üzerinden örgütlediği gösteriler, sağlık hizmetlerindeki yetersizlik, eğitimdeki sorunlar ve yüksek işsizlik oranları etrafında şekilleniyor. Protestocular, hükümetin 2030 FIFA Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımı “önceliklerin çarpıtılması” olarak niteliyor.
Sloganlar arasında “Stadyumlar burada, peki ya hastaneler?”, “Özgürlük, onur, sosyal adalet” ve “Öncelikler nerede?” en çok öne çıkanlar oldu.
Gösteriler Rabat, Kazablanka, Marakeş, Agadir, Tanca, Ucda ve Souk Sebt dahil olmak üzere en az 11 şehirde gerçekleşti. Katılımın özellikle gençler arasında yoğun olduğu, lise ve üniversite öğrencilerinin protestolarda başı çektiği gözlendi.
Kazablanka’da otoyol kapatma eyleminde 21 kişi gözaltına alındı. Rabat’ta ise yüzlerce kişi polis müdahalesiyle dağıtıldı; hak örgütlerine göre ülke genelinde yüzlerce gözaltı yapıldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde sivil polislerin göstericileri gözaltına aldığı anlar tartışma yarattı.
Hükümet cephesinden şu ana kadar kapsamlı bir açıklama gelmedi. Ancak polis müdahalesi ve gözaltılar, insan hakları örgütleri tarafından “orantısız güç kullanımı” olarak değerlendirildi. Çocuk hakları savunucusu Najat Anouar’ın reşit olmayan protestocularla ilgili iddiaları araştırırken geçici gözaltına alınması da tepki çekti.