Ana SayfaHaberlerDünyaGoogle, Facebook, Apple ve Amazon’un patronları Kongre’de ter döktü

Google, Facebook, Apple ve Amazon’un patronları Kongre’de ter döktü

Türkiye sosyal medya sansürünü tartışırken, Amerika’da dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin CEO'ları, haksız rekabet ve tekelleşme iddialarına karşı savunma yapmak için Washington’da Kongre üyelerinin karşısında ter döktü.

ABD Kongresi Rekabet Alt Komitesi’ndeki duruşmaya çıkan Facebook’un patronu Mark Zuckerberg, Apple’ın patronu Tim Cook, Google’un başındaki Sundar Pichai ve Amazon’un patronu Jeff Bezos haklarındaki suçlamaları reddetti.

Duruşmayı yürüten Kongre komitesinin başındaki Demokrat Kongre üyesi David Cicilline, Kongre üyeleri tarafından yıl boyu sürdürülen soruşturmalarda, piyasaya egemen bu platformların tahakkümlerini artırmak için yıkıcı ve zararlı şekillerde güç kullanımına gittiğinin tespit edildiğini söyledi.

Kongre’nın tespit ettiği usulsüzlükler arasında Amazon’un kendi sitesindeki satıcılara muamelesi, Facebook’un Instagram gibi rakiplerini bünyesine katması, Google’ın kullanıcı kitlesini kendi sayfalarında tutmak için Yelp gibi daha küçük firmalar tarafından üretilen içerikleri çalması, Apple’ın Apple Store’u kullanma biçimi var.

Cumhuriyetçilerin derdi siyasi tarafgirlik

Kongre üyesi Cicciline, Amazon’un hem satıcılara aracılık edip hem de bu satıcıların benzer ürünlerini kendisi satıp onlarla rekabete girerek sürekli bir çıkar çatışması içinde olduğunu söyledi: “Amazon’un bu iki rolü birden oynaması rekabeti engelliyor, Kongre harekete geçmeli.”

Bu dört dev firmaya nasıl yaptırım uygulanacağı konusunda Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında görüş ayrılığı var.

“Büyükseniz diye kötü olmak zorunda değilsiniz” diyen Kongre’nin Demokrat üyeleri haksız rekabetin giderilmesini talep ederken, Cumhuriyetçiler bu şirketlerin bölünmesine ve rekabet yasalarında önemli bir değişikliğe sıcak bakmıyor.

Cumhuriyetçilerin temel endişesi, muhafazakâr görüşleri sindirmekle suçladıkları bu firmaların siyaseten Demokratların tarafında olması.

Küçükler kadar büyüklere de ihtiyaç var

Uzaktan video konferansla yürütülen duruşmada, dört devin yöneticisi kendisini savundu ve ürünlerinin küçük işletmelere yaradığını, iş hayatına yeni katılanlara karşı rekabette savunmasız olduklarını anlattı.

Apple’ın patronu Tim Cook savunmasında iş hayatındaki rekabetçilik için “o kadar rekabetçi ki, akıllı telefon sektöründeki pazar paylaşımını sokak dövüşü diye tarif edebilirim” dedi.

Platformdaki satıcıların satış bilgilerini inceleyip, çok satan ürünleri kendisi piyasaya sürmekle suçlanan Amazon’un patronu Jeff Bezos, Amazon’un çoklu rolünün çıkar çatışmasına sebebiyet verdiği iddiasını reddederken, satıcıların sitedeki satış verilerinin şirket tarafından incelendiğini kabul etti.

Bezos, Amazon kurallarına göre personelin satış verilerine bakmasının yasak olduğunu söyledi ama aynı zamanda çalışanların bu politikayı ihlal etmiş olabileceğini bir ihtimal olarak  kabul etti, “bunu soruşturuyoruz” dedi.

Hazır metinden okuduğu konuşmada Bezos, Amazon’un Walmart gibi şirketlerle ciddi rekabet halinde olduğunu ve şirketin yeni alanlara genişlediği seneler boyunca ciddi para kaybına uğradığını anlattı.

Amazon CEO’su, “Garaj girişimcilerini seviyorum, ben de onlardan biriydim zamanında. Ama dünya küçük işletmelere olduğu gibi büyüklerine de muhtaç. Küçük şirketlerin yapamayacağı şeyler var” dedi.

Üçüncü kez Kongre’nin karşısına çıkan Facebook’un patronu Zuckerberg ise kongreyi yanıltma suçlamasıyla karşı karşıyaydı.

Zuckerberg, siyasi düşüncelerinden dolayı Facebook’tan kovulan birinin varlığından haberdar olmadığını iddia etmiş, sonrasında bu kovulma süreci hakkında bilgi sahibi olduğu ortaya çıkmıştı.

Savunmasında Facebook’un asılsız bilgiye karşı uyguladığı müeyyideleri sıralayıp, şirketin piyasaya egemen bir pozisyonda olmadığını ve yanıltıcı “viral” içeriklerden kâr etmediğini söyleyen Zuckerberg, rekabete her gün yeni bir aktörün katıldığını hatırlattı ve “Tarih bize gösteriyor ki, eğer inovasyona devam etmezsek, birisi gelecek bugünkü şirketlerin hepsinin yerini alacak” diye konuştu.

Trump: Kongre adaleti sağlamazsa, kararnameyle ben yapacağım

Uzun zamandır aynı zamanda siyaseten kendisine muhalif Washington Post’u bünyesinde bulunduran Amazon’u eleştirmekten geri durmayan ABD Başkanı Donald Trump ise duruşma sırasında firmaları tehdit eden tweet attı:

“Eğer Kongre, büyük teknoloji şirketleri konusunda seneler öncesinde sağlamış olması gereken adaleti sağlamazsa, başkanlık kararnamesiyle ben sağlayacağım!”

- Advertisment -