Ana SayfaHaberlerGrip aşısına renkli reçete!

Grip aşısına renkli reçete!

Grip aşısı için onay almak birçok aşamayı geçmeyi gerektiren bir süreç. Kimin aşı olabileceğine aile hekimleri değil Bakanlık karar veriyor. Ne var ki kabak, vatandaşların aşıyı temin yeri olarak gördüğü eczanelerin ve onay yeri gördüğü aile hekimlerinin başına patlıyor.

Kışa girmeden koruma amaçlı olarak yapılan grip aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından renkli reçete (sürekli takip edilen ilaçlar) sınıfına alındı. Vatandaşların koronavirüs salgını nedeniyle yoğun olarak talep ettiği aşıyı yaptırabilmek hemen hemen imkânsız hale geldi.

Çünkü aşı ilaç depolarında yok denecek kadar az sayıda bulunuyor. Aşıyı elde edebilmek için birkaç kronik hastalığın aynı anda yaşanıyor olması bile yeterli değil. Aşı yaptırmak için baş vurulan aile hekimi  birkaç kronik hastalığı olan birine grip aşısı yazmak istese bile yazamıyor, çünkü bakanlığın saptadığı ama tam olarak neyin baz alındığı belli olmayan ‘reçete takip’ sistemini geçemiyor.

Büyük uğraşılardan sonra bütün engeller aşılsa ve reçete alınsa bile zorluklar bitmiyor. Eczacı en yakın ilaç deposuna reçeteyi bildiriyor, genelde depoda grip aşısı olmuyor. Ancak birkaç gün beklemeden sonra aşıya ulaşılabiliyor.  

Grip aşısına ulaşmanın zorluğu yalnız vatandaşlarla aile hekimlerini değil vatandaşlarla eczacıları da karşı karşıya getiriyor. Eczanelerde sayfalarca uzayıp giden grip aşısı talep listeleri oluştu. Aşıyı elde etmek için araya ‘hatırlı kişiler‘ koyanlar bile var.  

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir eczacı, grip aşısı olmak için kriterin ne olduğunu aslında kimsenin bilmediğini belirterek şöyle dedi:

“Geçen gün kemoterapi gören bir kanser hastasının reçetesi reddedildi ve aşı onayı alamadı. Birçok kronik hastalığı olan hastalarımız da aynı durumda. Yaşlı ya da genç fark etmiyor. Çok nadir onay veriliyor grip aşısına. Geçen gün kronik astım ve koah hastası birine onay geldi. Onu da iki gün sonra getirtebildik. Vatandaşlar bize yükleniyor bu konuda ama bizim elimizden gelen bir şey yok.“    

- Advertisment -