Ana SayfaHaberlerDünyaGünlük vaka sayısı 20 bini geçti, Almanya 2021’e ‘kapanmış’ girecek

Günlük vaka sayısı 20 bini geçti, Almanya 2021’e ‘kapanmış’ girecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile eyalet başbakanları 16 Aralık'tan itibaren sıkılaştırılmış önlemlerin devreye girmesinde uzlaştı. 16 Aralık - 10 Ocak tarihleri arasında ticari işletmeler kapanacak, kapanan işletmelere ödenen devlet desteği artırılacak.

Almanya’da yetkili sağlık kuruluşu Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, ülkede son 24 saat içerisinde 20,200 koronavirüs vakası kayda geçti. Bu sayı geçen Pazar kayda geçen sayıdan 2,433 daha fazla. Ayrıca son 24 saat içinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 321 oldu.

“Acil olarak eyleme geçme zorunluluğu bulunuyor”

Almanya’da koronavirüs vaka sayılarındaki artış kısmi kısıtlamalara rağmen engellenemeyince hükümet ve yerel eyaletler harekete geçti. Başbakan Angela Merkel ile eyaletlerin başbakanları online toplantıda bu durumu ele aldı.

Merkel toplantı sonrası yaptığı açıklamada, mevcut kısıtlamalara karşın enfeksiyon sayısının arttığını belirtti, kliniklerin ağır bir yük altında olduğuna dikkat çekti ve “Bu nedenle acil olarak eyleme geçme zorunluluğu bulunuyor. Bütün bunların Noel tatil günlerine etkisinin olacağının farkındayız, ancak harekete geçmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Başbakan Merkel Noel günlerine mahsus olmak üzere, aile bireyleri dışında, aile yakınlarından en fazla dört kişinin daha eve dâvet edilmesine izin verildiğini belirtti; yılbaşı için ise istisna öngörülmediğini açıkladı.

Yeni tedbirlerin uygulanması 16 Aralık’ta başlayacak

Başbakan ve eyalet başbakanlarının üzerinde anlaştığı yeni kapanma önlemleri 16 Aralık’tan itibaren uygulanmaya başlayacak. Bu kapsamda, 16 Aralık – 10 Ocak tarihleri arasında perakende satış yapan tüm işletmeler kapanacak. Kuaförler, kozmetik salonları, dövmeciler, masaj salonları da kapanan işletmeler arasında yer alacak.

Anlaşmaya göre yalnızca marketler, pazarlar, eve servis yapan işletmeler, içecek marketleri, eczaneler, temizlik ve hijyen ürünlerinin satıldığı mağazalar, gözlük ve kulaklık gibi sağlık ürünlerinin satıldığı mağazalar, benzinciler, bankalar, postaneler, gazete satış bayileri gibi acil gündelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik işletmeler, kapanma uygulamasından muaf tutulacak.

Devlet desteği artırılacak

Önlemler çerçevesinde kapanan işletmelere yapılan kamu yardımlarının miktarı da artırılacak.

Başbakan Merkel, geçen hafta Federal Mecliste (Bundestag) duygusal bir konuşma yaparak, “Tüm kalbimle özür diliyorum, günlük 590 ölümün meydana gelmesi kabul edilemez” demişti.

Kaynak: DW Türkçe

- Advertisment -