Ana SayfaHaberlerHabertürk’e ‘Tank-palet-Katar’ cezası: Beş kez program durdurma!

Habertürk’e ‘Tank-palet-Katar’ cezası: Beş kez program durdurma!

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın Habertürk’te katıldığı televizyon programında sarf ettiği “Tank-palet fabrikası ordudur, ordu Katar’a satılmıştır” cümlesi nedeniyle, RTÜK kanala beş kez program durdurma ve üst sınırdan para cezası müeyyidesi uygulama kararı aldı.

Ebubekir Şahin’in başkanlığında toplanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son günlerin tartışmalı Habertürk yayınını görüştü.

Müzakerelerde, yayındaki sözlere karşı programın diğer katılımcıları olan Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ve Hilmi Daşdemir’in itiraz ederek tepkilerini sert bir şekilde dile getirmelerine rağmen, sunucunun konuklarına nazaran CHP’li Başarır’ın açıklamalarına karşı ciddi bir şekilde tepki vermediği, açık bir şekilde itiraz etmediği, ayrıca Başarır’ın yayın esnasında yaptığı açıklamalara ilişkin özür beyanında bulunmadığı dile getirildi.  

Uzman raporunda yer alan, yayındaki ifadelerin Türkiye Cumhuriyeti devletini ve Türk Silahlı Kuvvetlerini aşağıladığı görüşünü onaylayan RTÜK, 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne … aykırı olamaz” ilkesinin ihlali nedeniyle yayıncı kuruluş hakkında 5 kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verdi.

Habertürk hakkında kanundaki aynı maddeyi bir yıl içerinde yeniden ihlal etmesi durumunda 10 gün yayın durdurma cezası verilebilecek. Aynı yıl içerisinde üçüncü tekrarda ise yayıncının lisansı iptal edilebilecek.

Habertürk’ten açıklama: Hukuka aykırı

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın “Ordu satılmış” sözleri siyasetin yeni gündem maddelerinden biri olurken Başarır’ın bu sözleri söylediği Gerçek Fikri Ne programı nedeniyle RTÜK tarafından Habertürk TV’ye 5 kez program durdurma ve para cezası verildi. Söz konusu ifadelerin yine aynı yayın içinde programın moderatörü Eren Eğilmez tarafından düzelttirilmesine rağmen alınan bu karar tepkiyle karşılandı. Habertürk TV’den yapılan açıklamada “Bu haksız, hukuka aykırı ve antidemokratik müeyyideye karşı her türlü yargısal denetime başvuruda bulunacağız” denildi

- Advertisment -