Gemi yolculuğu sırasında bir şeylerin ters gittiğini çok erken fark ettiklerini belirten Çenet, New York Times’a verdiği demeçte izolasyon sürecini şu sözlerle anlattı:
“Semptom gösteren bir yolcunun, özellikle de ilk hayatını kaybeden kişinin eşinin durumunu gördükten sonra büyük bir riskle karşı karşıya olduğumuzu anladık. Kameramanımla birlikte o andan itibaren odamıza kapandık. Dışarıyla temasımızı tamamen kestik çünkü geminin içinde görünmez bir katilin dolaştığını biliyorduk.”
Yönetime Ağır Suçlama: “Bulaşıcı Değil Dediler”
Çenet, gemi yetkililerinin 12 Nisan tarihinde yaptığı anonsun gerçekleri yansıtmadığını savundu. NYT’ye yaptığı açıklamada yönetimin tutumunu doğrudan eleştirdi:
“Gemi yönetimi başlangıçta ne olduğunu anlamadı ya da durumu örtbas etmeye çalıştı. Bize yapılan resmi anonsta, ilk ölümün ‘doğal sebeplerden’ kaynaklandığı ve kesinlikle bulaşıcı bir durum olmadığı söylendi. Bu bir yalandı. İnsanların hayatıyla kumar oynadılar. Eğer durumun ciddiyeti ilk gün açıklansaydı, belki diğer ölümler engellenebilirdi.”
Dehşetin Kronolojisi ve Tahliye
Gazeteye yansıyan bilgilere göre, gemideki süreç tam bir trajediye dönüştü:
Gizlenen Tehlike: İlk ölümden kısa süre sonra, ölen yolcunun eşi ve bir başka yolcu daha aynı belirtilerle can verdi.
Kaçış: Ruhi Çenet, 24 Nisan’da gemi **Saint Helena adasına ulaştığında gemiden ayrılarak bu ölümcül döngüden kurtulmayı başardı.
“Her An Ambulans Çağırabilirim”
Şu an Türkiye’deki evinde karantinada olan Çenet, yaşadığı psikolojik baskıyı ve fiziksel takip sürecini şu sözlerle aktardı:
“Şu an evimde kendimi izliyorum. Birkaç hafta boyunca toplum içine karışmam kesinlikle yasak. Sağlık ekipleriyle sürekli iletişim halindeyim. En ufak bir ateş veya halsizlik hissettiğim an maskemi takıp ambulans çağırmak üzere hazır bekliyorum. Bu gemiden sağ çıkmak bir mucizeydi ama risk henüz tamamen bitmiş değil.”
Günler önce bir düğüne katıldığı ortaya çıktı
Tüm bunların ardından Ruhi Çenet’in 5 gün önce İstanbul Çatalca’da bir düğüne katıldığı ortaya çıktı. Mahalle muhtarı Nazan Kurtan’ın sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraf kısa sürede gündem oldu.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.