Ana SayfaHaberlerHDP Ankara’da diyalog turuna çıktı

HDP Ankara’da diyalog turuna çıktı

HDP, diyalog arayışları çerçevesinde ziyaret turlarına TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile başladı. HDP eş başkanı Mithat Sancar, Şentop’dan AİHM’in Demirtaş kararının uygulanması için inisiyatif beklediklerini söyledi. HDP eş genel başkanı Pervin Buldan da Saadet Partisi’ni ziyaret ederek genel başkan Temel Karamollaoğlu’yla görüştü.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “HDP kapatılsın” çağrıları sonrası HDP, muhalefet partileri ile diyalog zeminini genişletmek için parti temsilcileri ile görüşme kararı almıştı. 

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, ilk olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile bir araya geldi.

Sancar, bugün muhalefet partileriyle görüşme turuna başlayacaklarını, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve heyetinin Saadet Partisi’ni ziyaret edeceğini, daha sonra CHP, Gelecek Partisi ve Deva Partisi ile randevularının olduğunu söyledi.

Sancar, önlerine 1 Şubat itibarıyla başlayan yeni bir program koyduklarını, 8 Şubat’ta bu programın ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşacaklarını ve başlangıcı TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüşerek yapmayı tercih ettiklerini belirterek, “Bunun sebebi, demokratik siyaseti hayati önemde bulmamız ve Meclis’i yetkileri azalmış olmasına, etkisi sınırlanmış olmasına rağmen demokratik siyasetin hala kurumsal olarak en önemli mekanlarından biri görmemizdir” dedi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EtJVew_WMAE8wIU.jpg

Demokratik siyaseti ve Meclis’i bir arada önemli gördükleri için görüşme programını Şentop ile başlattıklarını vurgulayan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Özellikle AİHM’nin Demirtaş kararı üzerine ortaya çıkan durumun yarattığı sıkıntıları, sorunları çözme konusunda kendisinden de inisiyatif beklediğimizi belirttik. Karar açıktır, kesindir, uygulanmalıdır ama bu karar daha ötesine işaret ediyor. AİHM’in Demirtaş kararı, Türkiye’de son beş yılda yargı alanında ve adalet konusunda yaşanan büyük çöküşü resmi bir şekilde belgeliyor. Biz, bir tamirat, tadilat programı önereceğiz muhalefete. Bunun müzakere zemininin başlangıcı olarak da AİHM kararını ele alabileceğimizi söylüyoruz. Yine aynı görüşü Sayın Şentop’a da aktardık. Gündemde, adaletsizliklerin daha da derinleşmesine yol açacak, Kobani davası adıyla bildiğimiz bir süreç var. Bunun ne kadar haksız, adaletsiz ve tehlikeli bir girişim olduğunu da kendisine ilettik. Bunu da yine muhalefet partileriyle müzakere edeceğiz. Bütün muhalefet partileri arasındaki diyaloğu, Türkiye’nin demokrasi yolunu açmak açısından hayati önemde gördüklerine işaret eden Sancar, “Kendilerine öneriler paketi sunacağız” ifadesini kullandı.

Sancar, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek’in, AİHM kararlarına ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine Sancar, “Cemil Çiçek’in söyledikleri doğrudur. Bu, bizim de söylediğimiz şeylerdir. Aslında aklın, bilginin yolu bu konuda tektir. AİHM sistemini bilen herkes, AİHM’nin verdiği bu kararın tartışmaya açık olmadığını, uygulanmasından başka seçeneklerin sadece Türkiye’yi daha fazla zora sokacağını görebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Üniversitelerde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi dersini 20 yıldan fazla anlattığını anımsatan Sancar, “Doğrusu beni, diğer argümanları savunanlar şaşırtıyor. Çünkü bu konuda ne yapılacağını, AİHM ya da Avrupa İnsan Hakları Hukuku dersini almış herhangi bir hukuk öğrencisi bilir.” dedi.

Bundan sonraki görüşme programlarının sorulması üzerine Sancar, bugün Saadet Partisi, 5 Şubat’ta CHP, 9 Şubat’ta Gelecek Partisi, 11 Şubat’ta ise DEVA Partisi ile görüşeceklerini açıkladı. Sancar, “İyi Parti’den de randevu talep edeceğiz. Taktir onlarındır. Biz, muhalefetteki bütün partilerle bir diyalog kurmak istiyoruz. Muhalefet partileri arasında sistemli ve düzenli diyaloğun, Türkiye’de sorunları çözme, bu girdiğimiz ağır hukuk ve siyaset krizini aşma bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz.” görüşünü dile getirdi.

Görüşmenin ardından Bu kapsamda HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki heyet, ilk ziyareti randevuya olumlu yanıt veren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na yaptı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:1342145.jpg

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile beraberindeki heyet, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti.

Ziyaret sonrası Buldan, açıklamada bulundu. Buldan, “Karamollaoğlu ile Türkiye’nin temel meselelerini konuştuk. Siyasi partiler arasındaki görüşmeler, müzakereler ve diyalog zeminleri Türkiye’nin geleceği açısında önemlidir. Biz bugün bunu başlattık” dedi.

Saadet Partisi de ziyaret ile ilgili resmi hesabından bir açıklama yaparak “HDP’nin bugün partimize yapmış olduğu ziyarette ülkemizin ve insanımızın çözüm bekleyen sorunları karşılıklı olarak konuşulmuştur. Yapılan ziyaretin uzlaşı ve hoşgörü iklimine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.”

- Advertisment -