Ana SayfaHaberler‘Hilafet yeniden kurulsun’ videosuna 11 gözaltı

‘Hilafet yeniden kurulsun’ videosuna 11 gözaltı

Çektikleri videolarla Hilafet’in yeniden kurulması çağrısı yapan beş kadından dördü sabah saatlerinde gözaltına alındı. Böylece Şubat ayı içinde hilafet çağrısı yaptıkları için gözaltına alınanların sayısı 11’e yükseldi. Valilik, “Bir grup kadının açık kaynaklar üzerinden video paylaşımı ile terör örgütü Hizb-ut Tahrir'in propagandasını yaptıkları tespit edildi” açıklamasını yaptı. Mazlumder, hilafet çağrısı yapmanın “İfade özgürlüğü” olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar’da ‘hilafet’ çağrısı yapan bir video çekerek sosyal medyada paylaşan 5 kadından 4’ü gözaltına alındı.

Konuya ilişkin Afyonkarahisar Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“12 Ocak’ta Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesi sınırlarında bulunan Amorium Antik Kenti’nde bir grup kadının açık kaynaklar üzerinden video paylaşımı ile terör örgütü Hizb-ut Tahrir’in propagandasını yaptıklarının tespit edilmesi üzerine Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının kararı doğrultusunda bahse konu şahıslar hakkında gözaltı işlemleri yapılmıştır.”

Hizb’ut Tahrir’e yakınlığı ile bilinen Köklü Değişim Dergisi’nden gözaltılara ilişkin yapılan açıklamada ise “Yaptıkları şey, Hilâfet’in ilgasının 100. yılı münasebetiyle Afyon’daki Amuriye antik kentinde bir video çekimi ile çağrıda bulunmak olan bu kişilerin bir an evvel serbest bırakılması gerektiğini hatırlatıyor, Köklü Değişim Medya olarak gözaltına alınan kardeşlerimize ve ailelerine sabırlar diliyoruz” denildi.

Mazlumder de bir açıklama yaparak gözaltıları eleştirdi:

“Baskı, cebir ve şiddet yöntemleri kullanılmadan, silahsız ve saldırısız bir şekilde kamera karşısında böyle videoların çekilip sosyal medyada paylaşılması açık bir ifade özgürlüğüdür. ‘Halife’ kavramı ise bir dinin genel temsilcisine verilen addır ve bu yüzden ‘Hilafet talebi’ din özgürlüğü kapsamındadır. Bu dinin mensuplarının kendileri için bir temsilci talep etmeleri, liderlerine bu ismi vermek istemeleri meşru bir hak olup engellenemez. İfade özgürlüğü sadece genel kabul gören ve beğenilen fikirler için değil, genel kabule uymayan rahatsız edici fikirler için de geçerlidir.”

Toplam sayı 11

“Hilafetsiz yüz yıl yeter artık” başlığıyla şubat ayı başında İstanbul’da, 2 gün önce ise Bilecik’te yapılan video çekimlerinin sosyal medyada paylaşılmasının ardından toplamda 7 kişi gözaltına alınmıştı. Böylece Şubat ayı içinde hilafet çağrısı yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınanların sayısı 11’e ulaştı.

- Advertisment -